Under det här året driver hon ett projekt på halvtid med olika insatser om klimakteriet. Sara Turtola är anställd som sjuksköterska på Kommunhälsan på Luleå kommun.
Hon har en bakgrund inom akut- och intensivsjukvård, och kan även kalla sig klimakteriecoach.
Intresset för att lära sig mer om klimakteriet är stort inom kommunen, medarbetare står i kö till utbildningarna som vänder sig till både kvinnor och män.
– Det kan vara bra att veta vad som händer. Som kvinna kanske man inte känner igen sig själv, men man kan inte sätta fingret på vad det är. Många känner att de psykiska symtomen är jobbigast. Som depression, att de kan få ångest, nedstämdhet och oro. Humörsvängningar är jättevanligt, säger Sara Turtola.
Upplever du att det pratas mer om klimakteriet nu?
– Ja, det börjar bli lättare men vi har fortfarande en lång väg kvar. Det är än i dag kvinnor som blir bemötta på hemska sätt, inom vården exempelvis. Det är bra att vi börjar öppna upp för samtal.
Rektor Urban Nordh berättar att hans medarbetare tog initiativ till att gå utbildningen, och han medverkar också.
– Jag har lärt mig mycket. Jag har jobbat som arbetsledare i många år, och med kvinnor. Jag har breddat min kunskapsbas, och tycker det är bra att man pratar om det.
Tror du det förändrar ditt sätt att se symtomen?
– Ja, jag tror det. Jag hoppas det. Om det skulle vara så att det uppstår vissa symtom så har jag med kunskapen i större utsträckning än tidigare, säger Urban Nordh.
LÄS MER: Gymprofilen kämpar i nya fasen: "Kroppen hamnar i en stress"