Peter Hultqvist har verkligen varit i ropet på sistone.
Han pressas fortfarande av den misstroendeförklaring Alliansen och Sverigedemokraterna har riktat mot honom efter IT-haveriet i Transportstyrelsen. Samtidigt kunde han så sent som i förra veckan presentera att regeringen har sytt ihop en ny blocköverskridande försvarsuppgörelse. Den här gången kom Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens med Centerpartiet och Moderaterna om att tillföra Försvarsmakten ytterligare 2,7 miljarder kronor per år fram till 2020.
– När vi summerar perioden 2014–2020 ökar försvarsutgifterna med 24,7 procent. Det här är en unik satsning som saknar alla jämförelser i modern tid, säger Peter Hultqvist.
Det finns partier som vill satsa ännu mer. Varför har ni inte gått längre?
– Därför att bygga militär förmåga är en stegvis process där man genom en intensifierad övningsverksamhet och genom att utbilda personalen så de kan hantera de nya vapensystemen skapar det här över tid. Och den satsning vi genomför är ju oerhört omfattande. Jag kan bara notera att en del av de där partierna var med under den förra regeringsperioden och det är problemen från den tiden vi nu har vänt åt ett annat håll. Vi gör det här i realiteten och regeringsskiftet var en förutsättning för det.
Överbefälhavare Micael Bydén välkomnar det nya försvarsanslaget.
– Det är en förstärkning som gör att vi mycket tryggare kan genomföra det tydliga uppdrag vi har, säger Bydén.
Peter Hultqvist ser att Norrbotten och inte minst F21 spelar en viktig roll i det svenska försvaret, inte minst med tanke på alla internationella övningar som sker i området. Han ser också framför sig att den norra delen av landet kommer att bli ännu viktigare ur ett försvarsperspektiv.
– Nordkalotten är ett oerhört väsentligt område. Det finns ett ökat militärt intresse i Arktisområdet och det är klart att det arbete vi genomför på alla våra enheter i norra Sverige och de samarbeten vi har mellan enheter i Norge, Finland och Sverige är väldigt viktiga säkerhetspolitiska signaler, säger Peter Hultqvist.
Under Försvarets huvudflygdag var försvarsministern inbjuden som gäst. Hultqvist gillade det han såg under besöket på flottiljen.
– Jag tycker att det ser väldigt bra ut. Här har man öppnat upp Försvarsmakten för allmänheten på ett väldigt folkligt sätt med många roliga och intressanta aktiviteter. Jag ser också hur intresserade ungdomar är av de här sakerna, så det här är en väldigt fin och viktig dag.
Peter Hultqvist kommenterade också det faktum att misstroendeförklaringen inom en snar framtid kan tvinga honom att lämna regeringen.
– Jag är försvarsminister och har statsministerns förtroende. Jag avser inte på något sätt att lämna den posten frivilligt.
Hur påverkar det ditt arbete att du inte vet hur länge du får sitta kvar?
– Jag kan bara konstatera att vi har gjort en försvarsuppgörelse alldeles nyss och jag tycker det var bra att vi kunde göra den brett över partigränserna. De resonemang vi förde tillsammans var väldigt sansade och nyanserade. Jag fortsätter att jobba med en planering för hela hösten och hela våren och även med en planering för hur vi ska vinna nästa val. Så jag har inte på något sätt retirerat.