Utöver honom själv sysselsätts hustrun Anne och barn i verksamheten. Samtidigt med att Luleåfamiljen ansvarar för rader av anläggningar lämnar nu Scan länet, för andra gången. Scan finns heller inte kvar i Norrland.
Löser ut
Bakgrunden är en 20-miljonersaffär där Mikael Hugoson, 58, köper ut Scan från gemensamt ägda branschföretaget Nyhléns Hugosons.
Scan benämner affären som en "strategiuppdatering".
– De vill inte ha dotterbolag där de inte har ett hundraprocentigt ägande. De kom till mig och sade "nu får du lösa ut oss", säger Mikael Hugoson.
Redan för några år sedan talade Mikael Hugoson om att ta över alltihop men då blev det inte av.
Mikael Hugoson var mest känd för grisuppfödning när han 2005 gjorde den affär som förde samman Hugosons och Nyhléns. Nya konstellationen kom att innehålla en rad anläggningar i Norrland. I samband med affären, och efteråt, har avvecklingar skett. Så ska inte ske nu, säger Mikael Hugoson.
– Vi ska inte dra ner utan tvärtom vara offensiva. Blir det vinster ska de investeras, säger han. Vd Magnus Nilsson kvarstår i företaget.
Flera ben
Hanteringen omfattar nötkött, lammkött och griskött. I nuvarande Nyhléns Hugosons ingår charkproduktion i Luleå. I Skellefteå finns konsumentförpackning och terminal för transporter. I Ullånger sker slakt av djur från Västernorrland och Jämtland.
Sammantaget finns 230 anställda. I Alvik finns styckning av nöt, lamm och gris. Där har Mikael Hugoson sedan årtionden drivit grisuppfödning. Den drivs vidare och familjen har dessutom en grisgård i Kåge, i Västerbotten.
Dessutom är Mikael Hugoson delägare i Norrbottensgården, det slakteri som bönderna i Norrbotten startade sedan Scan kring millennieskiftet lade ner sitt slakteri i Luleå.
För något år sedan talade Mikael Hugoson om planer på att bygga en lagård för kalvar i Alvik för charkproduktion av exklusivt kött.
– Det är otroligt intressant, säger han.