Hugoson ska bygga ut i Alvik

Alviksgården har dubbla planer. Ytterligare minst 10 000 grisar ska födas upp årligen. Produktionen av kyckling involverar SLU i Öjebyn, men slakteriet ska byggas i Alvik.

Alviksgården har mer än en plan att förverkliga. I slutändan ska anläggningen bli större, och fågelkött kan bli nästa vara.

Alviksgården har mer än en plan att förverkliga. I slutändan ska anläggningen bli större, och fågelkött kan bli nästa vara.

Foto: Stig Nordlund

Luleå2016-03-11 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

De sistnämnda planerna drivs av bland andra äggproducenten Viktor Boman medan livsmedelskoncernen Alviksgården är den tunga aktören inför förverkligandet.

– Jag vet inte om vi kommer igång i år men det är rätt sannolikt att det här blir av, faktiskt. Marknaden är densamma som den vi redan har, och klimatet för kycklingproduktion är bättre här uppe än i andra delar av landet. Vi pratar om 200 000 till 300 000 frigående kycklingar per år, med slakteri i Alvik. Slakten behöver bara 500 kvadratmeter. Det är inte i slakteriet det sitter, utan att komma överens med SLU, säger Mikael Hugoson.

Frågan om det ska vara ekologisk produktion eller ej är inte besvarad. Fodret är en besvärlig fråga att lösa, beskriver Mikael Hugoson. Nu finns ingen kycklingproduktion i Norrland.och utöver sådan produktion så talar han om höns. Kokt höns är liksom lamm livsmedel som inte är traditionella i den här landsändan, men det kommer, menar Mikael Hugoson.

Uppfödningen är tänkt att läggas ut på fem-tio bönder inom rimligt avstånd från Alvik. Det kan gälla nedlagda lagårdar som får ny användning.

Men så kommer alltså SLU, lantbruksuniversitetet, i Öjebyn in i bilden. Där vill Hugoson hyra in sig för att ha uppfödning. I Öjebyn finns flera byggnader, däribland den lada på 2 000 kvadratmeter som är första objektet.

– Vi är mycket intresserade. Vi vill att landsbygden ska leva och att SLU i Öjebyn ska få nytt liv. Vi kan hyra ut men vill då helst också se en koppling till forskning, det kanske kan handla om snabbväxande kyckling, annan typ av kyckling eller utfodring, säger Lars-Edvin Andersson, fastighetschef vid SLU.

En annan investering som Alviksgården planerar gäller den egna grisuppfödningen, den ska öka. Nu föds det upp 15 000 grisar per år på gården och till det kommer egen uppfödning på annat håll samt inköp av grisar från andras gårdar. Sammanlagt slaktas och styckas 33 000 grisar per år hos Alviksgården. Volymerna har varit större.

– Vi tänker bygga ut för att kunna föda upp ytterligare 10 000 till 12 000 grisar per år. Det blir i år eller 2017. Vi behöver ytterligare åtta tusen kvadratmeter byggnad, men kapaciteten i slakten och styckning klarar sig, säger Hugoson.

Alviksgården producerar biogas av slaktavfall från egna gården, delägda Norrbottensgården och anläggningen i Ullånger. Dessutom tillförs gödsel. Biogasen ger Alviksgården värme, varmvatten och nästan en självförsörjning av elström. Gödseln säljs efter processen.

Med utökad produktion av livsmedel blir det mer biogas.

Mat och skog

Alviksgården, med familjen Hugoson, är huvudföretaget.

Där ingår uppfödning, slakt och styckning av grisar i Alvik samt en grisuppfödning i i Kåge.

Ett slakteri i Ullånger och delägande i Luleåslakteriet Norrbottensgården, med styckning i Alvik.

Charkfabrik i Luleå under namnet Nyhlén Hugosons, med tillverkning av allt ifrån julskinka till korv.

Vidareförädling och förpackning i Skellefteå (Nyhlén Hugosons), av wraps, baguetter, sallader, hamburgare och palt.

7 000 hektar skogsmark i norra Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om