– Enligt media så är det det varje år, speciellt den här tiden för det är då alla ormar vaknar upp och kommer fram. Specielt om det är en fin vår och mycket folk ute och rör sig så ser de ormar. Är det lite sämre väder flyttar sig ormarna utan att folk ser dem.
Danne Andersson, Unbyn, är ordförande i Norra Norrlands herpetologiska förening, som vid den här tiden på året är ute i fält för att fotografera ormar. Och han har redan sett flera huggormar ute i naturen.-Vi var ute i helgen och hittade nio stycken på samma ställe, ute på Hertsölandet.
Ormarna övervintrar i södersluttningar. Efter vintervilan kommer de upp och ligger omkring en vecka på samma ställe tills de ömsat skinn och parat sig.
– Sedan drar de vidare ut i skogen. Då hittar man dem aldrig, längre fram på sommaren.
Vad ska man tänka på om man ser en huggorm?
– Man ska inte gå fram och försöka plocka upp den. Om man står på ett par meters avstånd brukar de inte göra någonting utan låter sig villigt fotograferas.
Om man blir biten av en huggorm bör man uppsöka läkarvård.
– Även hundar bör in till veterinär direkt, säger Danne Andersson, som själv blivit biten av huggormar.
Ett huggormsbett ska absolut inte nonchaleras och Dan Andersson berättar att de alltid har med sig adrenalinsprutor på sina huggormsexkursioner.
– Det kan gå väldigt fort. En del kanske inte märker ett dugg av ett hugg men det kan hänga på minuter om det vill sig illa.
Men att huggormarna är giftigare på våren eller att de små huggormarna, espingarna, är giftigare än de större är bara "en skröna".
– Det är precis samma gift. En liten orm har inte hajat att han ska hushålla med sitt gift. Den kan pumpa ut det den har och därför kan giftet upplevas häftigare på en mindre orm.