Enligt Socialstyrelsen är hudcancer den cancerform som ökar snabbast, det är även den tredje vanligaste cancerformen. Det finns tre olika former och den mest aggressiva är malignt melanom.
Marie Jonsson Edfast som är överläkare på hudkliniken på Sunderby sjukhus säger att under de senaste 15 åren har antalet fall av malignt melanom dubblerats, senaste året registrerades nästan 3.500 nya fall i Sverige.
– Det är oroande att den ökar så mycket, dödligheten ökar ju också, säger hon.
Lite bättre för länet
Gemensamt för samtliga hudcancrar är att de orsakas av solens ultravioletta strålar. För Norrbottens del ser läget lite bättre ut, hudcancer ökar mindre än i väst Sverige och en av orsakerna är förstås färre soltimmar överlag av den farliga/starka solen. Men trots det så ökar hudcancer även mycket i Norrbotten.
– Generellt så har vi ändrade solvanor, vi utsätter oss för ganska häftig solning och reser till exotiska länder i långa perioder, i de breddgraderna så är det dubbelt så stark UV-strålning än vad vi har på sommaren och man bränner sig ofta första veckan man är där. Sedan lever vi längre också.
Ett sätt att försöka skydda sig mot hudcancer är att se upp med solen. Om än människor behöver ljus och att det är bra att var ute är det viktigt att ta det försiktigt.
– Man ska undvika häftig solning, att ligga och vändsteka i flera timmar är inte bra. Man ska skydda sig med exempelvis jeansskjorta och solhatt och använda rikligt med solkräm och inte lita på den till 100 procent. Det gäller att inte bli bränd av solen, det är den man tror nu ökar risker för hudcancer, samtidigt finns det motsatta studier som visar att viss solning är bra för att motverka återfall av malignt melanom.
Kan vara genetiskt
Att sola solarium är inte heller bra, menar hon.
– Solarium borde vara förbjudet, det diskuteras ju om det ska bli så i Sverige.
Forskning visar även att malignt melanom inte enbart beror på solen, utan att det även kan vara genetiskt.
– Man kan få malignt melanom internt i kroppen. Forskning om vilka som har en högrisk gen pågår, när vi träffar patienter och hör att många släktingar haft malignt melanom skickar vi remiss till Klinisk genetikavdelningen i Umeå.
Barn drabbas ytterst sällan av malignt melanom före tonåren, det betyder däremot inte att barn inte behöver skyddas, tvärtom.
– De är väldigt känsliga i huden och klarar den starka solen dåligt och blir brända lätt. Många solbrännor som barn tros öka risken för att utveckla malignt melanom.