Hudcancer – ökar mest av alla cancrar

Allt fler drabbas av hudcancer.
– Oroande är att den aggressiva formen ökar med flera procent årligen, säger Marie Jonsson Edfast, hudläkare.

TAS BORT. Ett litet irriterat märke som nu snabbt och lätt ska tas bort. Någon farlig hudförändring var det dock inte.

TAS BORT. Ett litet irriterat märke som nu snabbt och lätt ska tas bort. Någon farlig hudförändring var det dock inte.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2014-06-07 08:00

Enligt Socialstyrelsen är hudcancer den cancerform som ökar snabbast, det är även den tredje vanligaste cancerformen. Det finns tre olika former och den mest aggressiva är malignt melanom.

Marie Jonsson Edfast som är överläkare på hudkliniken på Sunderby sjukhus säger att under de senaste 15 åren har antalet fall av malignt melanom dubblerats, senaste året registrerades nästan 3.500 nya fall i Sverige.

– Det är oroande att den ökar så mycket, dödligheten ökar ju också, säger hon.

Lite bättre för länet

Gemensamt för samtliga hudcancrar är att de orsakas av solens ultravioletta strålar. För Norrbottens del ser läget lite bättre ut, hudcancer ökar mindre än i väst Sverige och en av orsakerna är förstås färre soltimmar överlag av den farliga/starka solen. Men trots det så ökar hudcancer även mycket i Norrbotten.

– Generellt så har vi ändrade solvanor, vi utsätter oss för ganska häftig solning och reser till exotiska länder i långa perioder, i de breddgraderna så är det dubbelt så stark UV-strålning än vad vi har på sommaren och man bränner sig ofta första veckan man är där. Sedan lever vi längre också.

Ett sätt att försöka skydda sig mot hudcancer är att se upp med solen. Om än människor behöver ljus och att det är bra att var ute är det viktigt att ta det försiktigt.

– Man ska undvika häftig solning, att ligga och vändsteka i flera timmar är inte bra. Man ska skydda sig med exempelvis jeansskjorta och solhatt och använda rikligt med solkräm och inte lita på den till 100 procent. Det gäller att inte bli bränd av solen, det är den man tror nu ökar risker för hudcancer, samtidigt finns det motsatta studier som visar att viss solning är bra för att motverka återfall av malignt melanom.

Kan vara genetiskt

Att sola solarium är inte heller bra, menar hon.

– Solarium borde vara förbjudet, det diskuteras ju om det ska bli så i Sverige.

Forskning visar även att malignt melanom inte enbart beror på solen, utan att det även kan vara genetiskt.

– Man kan få malignt melanom internt i kroppen. Forskning om vilka som har en högrisk gen pågår, när vi träffar patienter och hör att många släktingar haft malignt melanom skickar vi remiss till Klinisk genetikavdelningen i Umeå.

Barn drabbas ytterst sällan av malignt melanom före tonåren, det betyder däremot inte att barn inte behöver skyddas, tvärtom.

– De är väldigt känsliga i huden och klarar den starka solen dåligt och blir brända lätt. Många solbrännor som barn tros öka risken för att utveckla malignt melanom.

Solråd

Solråd för att minska risken för hudcancer:

• Var mycket försiktig med att sola mitt på dagen. Klockan 10–15 är solen som starkast. Sola max 15–30 minuter per dag.

• Det är särskilt viktigt att skydda barn från solen.

• Njut även av att vara i skuggan.

• Använd solhatt och solskyddande kläder.

• Använd solkräm. Kroppsdelar som inte täcks av kläder ska skyddas med solkräm som har en solskyddsfaktor på minst 30.

• Smörj in dig med solkräm minst 30 minuter innan du börjar sola. Stryk på riklig mängd och upprepa detta under dagen, liksom efter bad.

• Skydda ögonen med solglasögon med UV-filter.

• Att sola i solarium är också skadligt för huden och gör att din hud åldras snabbare. Solariebrunhet skyddar inte mot solens skadliga effekter.

• Tänk på att vatten och sand, men också snö, reflekterar solljusets ultravioletta strålar och ökar risken för solskador.

Källa: Örebro universitet

Barn och solen

• På förmiddagar och eftermiddagar kan barn över ett år leka i solen om de har skyddande kläder och solskyddsmedel.

• Mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast, är det bra om småbarn undviker att vara på stranden, sjön eller på andra öppna platser.

• När små barn är i solen ska de ha solhatt eller keps. De bör också ha en långärmad t-shirt och byxor med långa ben. Det går bra med luftiga bomullskläder, men väven i tyget ska vara tät. Man kan enkelt kontrollera det genom att hålla upp plagget mot solljuset. Strilar ljuset genom är skyddet dåligt. De flesta plagg har en solskyddsfaktor på mellan 10 och 30. Mörka kläder skyddar bättre än ljusa. Det finns också speciella solskyddskläder med högre solskyddsfaktor.

• När barnen badar bör de ha badshorts som går långt ner på låren och T-shirt eller baddräkt. Våta kläder skyddar sämre mot solens strålar.

• Solglasögon med så kallat UV-skydd är bra skydd och kan om man vill användas så snart barnen behöver dem och kan bära dem, från ungefär två års ålder.

Källa: Vårdguiden

Sjukdomstecken hudcancer

Basalcellscancer

• Det vanligaste är att det ser ut som en glänsande knuta som innehåller små, slingrande blodkärl. Det kan också vara ett sår som inte läker eller som tycks vara läkt men sedan återkommer. En tredje variant liknar ett eksem med röd, lite skrovlig och ibland fjällande yta. Förekommer oftast i ansiktet, men kan också uppträda på bålen.

Skivepitelcancer

• Denna hudcancer finns oftast på de delar av huden som är mest utsatta för solen, det vill säga i ansiktet, på ett ytteröra, en handrygg eller en kal hjässa.

• Den kan visa sig som en rodnad eller en fjällande fläck och finnas var som helst på huden. Den kan även förvandlas till en knuta som är rodnad och kan ha hårda fjäll av hud på ytan eller vara sårig.

Malignt melanom

• Kan förekomma var som helst på kroppen. Kvinnor får oftast sjukdomen på underbenen och män oftast på bålen.

• Vanliga första symtom på malignt melanom är att ett födelsemärke börjar växa, klia, blöda eller ändra färg och form.

Källa: Cancerfonden

Antal nya fall hudcancer Norrbotten mellan 2008–2012.

Malign melanom: 248 fall

Tumörer i huden, ej malignt melanom: 315 fall

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!