– Vi har ett kompetenscentrum där vi jobbar med utlandsrekryteringar, satsar på att rekrytera underifrån och vara attraktiva för AT-läkare så de vill stanna. Där har vi generellt haft ett ganska bra söktryck och fått bra omdömen under många år.
– Vi har haft en stanna kvar-premie för att bli mindre beroende av inhyrd personal och främja kontinuitet. Det var en specifikt inriktad satsning under en begränsad tid. Vi har inget beslut om att fortsätta med den, men vi måste absolut titta på olika möjligheter.
– Framför allt på hur vi kan utveckla arbetssätt och flöden, kompetensväxla och se över när man behöver träffa doktorn och på vilket sätt. Den digitala utvecklingen är en lösning som vi ser mer av framöver, säger Karin Larsson.
Det finns flera skäl till att läkarna inte blivit kvar, menar hon. I en del fall beror det på att läkaren känt att denne är för långt borta från familjen.
– Men lika många gånger har vi fått positiv återkoppling.
Hur påverkas regionens ekonomi av läkarbristen?
– Generellt har vi en bra rekryteringsbas, inom vissa specialiteter är det en utmaning. Vi vill hitta andra lösningar än att hyra in personal. I år har vi minskat på inhyrd personal ganska kraftigt och det har påverkat ekonomin positivt, säger Karin Larsson.
Det beror på, enligt henne, att verksamheten arbetat på ett annorlunda sätt under pandemin.
– Det är ett speciellt år att referera till men vi har gjort en hel del lyckade rekryteringsinsatser och pandemin har kanske gjort att medborgaren väljer en digital lösning.
Läkarbristen har funnits i många år, varför kommer man inte tillrätta med den?
– Vi har gjort insatser för att man ska vilja vara kvar. Vi trycker på att vi vill ha en kontinuitet när vi hyr in stafettläkare och undvika en leverans av väldigt många läkare, både för patienter och kollegor.
– Jag är absolut öppen för att ha en dialog om man har förslag kring vad vi skulle kunna göra. Jag skulle vilja lyfta att vi gör ett antal insatser, sedan är det alltid frågan om man kan göra det på ett annat eller annorlunda sätt. Det handlar om att få personer att känna sig trygg, få en bra introduktion, se över löner, jobba med flöden, kompetensväxla och digital utveckling. Sådant arbetar vi aktivt med.
– Vi har riktade insatser gentemot de som är utlandsutbildade för att få hem dem.