Byggplanerna har stoppats sedan Naturvårdsverket överklagat miljöprövningsdelegationens beslut att bevilja tillstånd för den första etappen om 314 vindkraftverk. Totalt planerar Markbygden Vind AB, som är ett dotterbolag till Svevind och Enercon, att bygga 1.101 vindkraftverk i Markbygden inom Piteå kommun. Utbyggnaden är planerad att ske i tre etapper.
Naturvårdsverket anser att tillståndsprövningen inte ska ske etappvis. Ärendet ligger nu hos mark- och miljödomstolen i Umeå för avgörande.
Landshövdingen agerar
Landshövding Per-Ola Eriksson agerar på olika sätt för att påverka processen. I ett brev till mark- och miljödomstolen i Umeå vädjar han att ärendet ska prioriteras, så att det handläggs så skyndsamt som möjligt.
- Risken är att om det här drar ut på tiden så går hela investeringen till spillo, säger Per-Ola Eriksson.
Det finns ett "fönster" då investeringen är ekonomiskt möjlig att genomföra menar landshövdingen och hänvisar till systemet med elcertifikat. Stödet blir mindre ekonomiskt fördelaktigt ju mer vindkraft som byggs.
Finansiärerna tvekar
Redan det faktum att den första etappen har överklagats innebär att det blivit svårare att finansiera projektet påtalar landshövdingen. Finansiärerna vill inte satsa pengar förrän det finns beslut som vunnit laga kraft.
"En alltför långdragen domstolsprocess innebär sannolikt att en stor investering som skulle vara till mycket stor gagn för såväl samhällsekonomi som miljön inte kommer till stånd", skriver landshövdingen till domstolen.
Alltför sen reaktion
Per-Ola Eriksson menar att det skapar en osäkerhet när en nationell myndighet överklagar beslut som regering och en annan statlig myndighet, miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Norrbotten, har fattat. Han tycker att Naturvårdsverket har kommit med sina kritiska synpunkter alltför sent i tillståndsprocessen.
- Naturvårdsverket har varit tyst hela tiden. Inte förrän fem i tolv kom det här beslutet. Det har väckt enormt starka reaktioner i Piteå, säger Per-Ola Eriksson.
Landshövdingen avslöjar att han tagit upp saken vid en träff med Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren och dess chefsjurist.
- Vi hade ett uppriktigt samtal. Jag gav uttryck för hur vi ser på det, säger Per-Ola Eriksson.
Bolaget nobbades förtur
Markbygden Vind AB har tidigare förgäves försökt få mark- och miljödomstolen att handlägga målet med förtur. Som motivering angavs då att Naturvårdsverket genom sitt passiva förhållningssätt fördröjt handläggningen. Mark- och miljödomstolen ansåg inte att det skett någon oskälig fördröjning och avslog ansökan.