VK har i en rad artiklar granskat de ekonomiska förutsättningarna för Norrbotniabanans framtid.
Regeringen har redan fattat beslut om banans byggstart i Umeå–Dåva 2018 – motsvarande 1,7 miljarder kronor – men detta är bara en liten del av projektets hela kostnad på 30 miljarder kronor.
Först nästa vår fastställer regeringen den nationella transportplanen för 2019–2029, som totalt omfattar 622,5 miljarder kronor i investeringar.
I planen ingår en rad infrastrukturprojekt som var för sig kostar många miljarder kronor, däribland en fyrspårsutbyggnad av järnvägen Stockholm–Arlanda och investeringar i exempelvis Luleå hamn.
Som ett annat exempel kan nämnas utbyggnaden av malmbanan i Norrbotten som ska kosta motsvarande 22 miljarder kronor.
Alla dessa projekt – pågående och tillkommande – riskerar nu att det ekonomiska utrymmet för Norrbotniabanan äts upp.
I sämsta fall kan därmed fortsättningen från Dåva skjutas upp till åren 2028–2029 – och detta strider mot Sveriges EU-åtagande att Norrbotniabanan ska vara färdig senast år 2030.
Jätteprojektet finns med i EU:s plan för ett sammanlänkat Europa – CEF – och 93 miljoner kronor har redan beviljats som medfinansiering för sträckan Umeå–Skellefteå.
Men utan garanterad statlig fortsatt finansiering kan också det totala EU-bidrag på 9 miljarder kronor gå om intet.
Norrbotniabanan måste först och främst ingå i regeringens transportplan, konstaterar VK. Dessutom måste EU-stöd sökas vid flera tillfällen under projektets gång.
Till råga på allt innebär bland annat Brexit att det råder osäkerhet om hur mycket pengar EU har att dela ut i framtiden.
Norrbotniabanan konkurrerar också med flera andra potentiella EU-projekt inom samma område.
Vid Socialdemokraternas partikongress nyligen togs beslut om att lyfta in Norrbotniabanan i partiets politiska riktlinjer.
"Norrbotniabanan, som en del av den Botniska korridoren, ska påbörjas liksom planeringen av den regionala kollektivtrafiken för att upprätthålla goda anslutningar till de nya stationerna", lyder skrivningen i riktlinjerna.
– Budskapet från regeringen är ju att Norrbotniabanan ska fortsätta att byggas. Detta väger tungt men sen får vi se hu rmycket vi får med i transportplanen, säger Elisabeth Sinclair, projektledare inom Norrbotniabanegruppen, till Norrbottens Media.
Hon understryker vikten av att regeringen nu uppfyller sina löften.
– Vi vill inte inte att Norrbotniabanan ska stanna i Skellefteå. Oerhört viktigt att hela sträckan byggs, säger Elisabeth Sinclair precis innan hon ska boarda ett flygplan.
Vart flyger du?– Jag är på väg till Bryssel, säger Norrbotniabanans projektledare.