Det är Scandic Sverige som beslutat att sluta servera nötkött på lunchbufféer, konferensluncher, samt att inte erbjuda produkter innehållande nötkött i minishopen. Beslutet berör samtliga 86 hotell i Sverige.
"Vi slutar inte helt att servera nötkött. Vad vi däremot gör är att vi tar bort nötkött från våra lunchbufféer, konferensluncher och hotellets minishop. Vi fortsätter att servera nötkött under våra middagar, så man kan inte säga att Scandic slutar helt med nötkött", skriver Jenny Eriksson, hotelldirektör vid Scandic hotel i Luleå, i ett mailsvar.
Genom beslutet så räknar företaget med att sänka sina inköp av nötkött med 177 ton per år, eller 1 100 000 portioner nötkött, vilket motsvarar 5486 ton CO2e-utsläpp.
"Ett av våra hållbarhetsmål för Scandic i Sverige är att 60% av varje kilo mat som serveras på våra hotell ska bestå av växtbaserade råvaror. Nötkött är det animaliska protein som globalt sett har högst klimatpåverkan och för oss på Scandic är det viktigt att inte bara vara med och påverka lokalt, utan också bidra till global förändring", säger Jenny Eriksson.
Det här är ett beslut som Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, kritiserar.
– Vi tycker det här är ett olyckligt pressmeddelande, men jag tror att de förstått innebörden i det de kommunicerar att de ligger lite fel, säger Fredrik Sundblad, branschansvarig på LRF kött.
Om någon vecka ska representanter för LRF och Scandic träffas och diskutera frågan, berättar han.
– Vi tänker visa på den senaste forskningen och betydelsen av den svenska nötköttsproduktionen i vår livsmedelsproduktion. Både utifrån hållbarhet, livsmedelsberedskap och utifrån att vi ska ha den biologiska mångfalden som vi vill ha.
Hållbarhet är ett av argumenten Scandic har för att sluta servera nötkött. Hur ser ni på det?
– Det har kommit ny forskning som visar på att det finns positiva effekter med köttproduktion, speciellt svensk köttproduktion. Man håller på att ta fram beräkningsmodeller som ska identifiera den potential som kolinlagring har i vår jordbruksmark, men också värdesätta den biologiska mångfalden animalieproduktionen bidrar till. Det är inte så enkelt, svart eller vitt, utan det är många olika faktorer som samspelar, så det är svårt att navigera i det här, säger Fredrik Sundblad.