Köket tomt och saknade kock – hotell får erinran

Comfort Hotel Arctic uppfyllde inte alkohollagstiftningens krav vid tre tillfällen, då kommunens inspektörer kom på oväntat besök. Nu meddelar kommunen en erinran.

Hotellet meddelas en erinran enligt alkohollagen av miljö- och byggnadsnämnden. Det saknades kock och gick inte att få lagad mat, trots att hotellet har serveringstillstånd då sådant krävs.

Hotellet meddelas en erinran enligt alkohollagen av miljö- och byggnadsnämnden. Det saknades kock och gick inte att få lagad mat, trots att hotellet har serveringstillstånd då sådant krävs.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2024-03-15 10:30

Miljö- och byggnadsnämnden har beslutat att meddela Comfort Hotel Arctic en erinran, eftersom hotellet inte uppfyllt alkohollagstiftningens krav.

Kommunens inspektörer har gjort tre oanmälda tillsynsbesök under en tremånadersperiod.

Det fanns ingen personal i restaurangköket och ingen kock. Hotellpersonal uppgav att gästerna kunde få färdiggjorda baguetter eller färdigköpta pajer att äta. Vid ett av besöken berättade hotellpersonalen att alla rätter som stod på menyn inte gick att få. 

Det här strider mot alkoholagstiftningen. 

För att få serveringstillstånd måste stället ha eget kök i anslutning till serveringslokalen samt servera lagad mat. Gästerna ska kunna erbjudas ett varierat utbud av maträtter. 

Första tillsynen gjordes 6 november i fjol.

– Det har varit en dialog vid första besöket. När man har gjort tillsyn två veckor senare så har de fortfarande inte åtgärdat bristerna. Sedan hade man ett möte med dem. Så gjorde man en tredje tillsyn och de hade fortfarande inte gjort de här åtgärderna. Det var väl då man tyckte att det inte räckte med dialog, säger Peder Lundkvist (S) ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.

– Då är första steget en erinran, andra steget blir en varning och tredje steget blir att man tar av dem alkoholtillståndet. 

Räcker det med en erinran i det här fallet?

– Ja, det var en enig nämnd. Det var klokt resonerat från tjänstepersonerna, säger Peder Lundkvist.

Hotellchefen Elin Hedman berättar att bristerna har rättats till. Hotellet har anställt kock som började 1 februari, det var några dagar efter det att kommunens inspektörer gjorde det tredje besöket den 26 januari i år.

– Nu har vi dubbelbemanning. Vi har anställt kockar och utökat menyn, säger Elin Hedman, hotellchef för Comfort Hotel Arctic.

– Det var lite otur att sista kontrollen gjordes dagarna innan 1 februari, då kocken började. Det tog ju ett tag att anställa, säger hon.

Har det varit svårt att hitta personal?

– Hela branschen är ju så, det är jättesvårt att hitta personal. Jag anställde då innan jul, och så började de i februari. De här kockarna jobbade på andra ställen, de har uppsägningstid.

– Vi har många kunder, men även när det är fullbelagt har vi en ytterst begränsad försäljning av alkohol. Trots det är det ett utbud som vi tycker är viktigt att erbjuda våra gäster, säger Elin Hedman. 

– Nu har jag en kock i köket på kvällstid och en person i receptionen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!