Hot om våld på jobbet allt vanligare

Länsstyrelsen beslutade att omhänderta ett stort antal får och hundar från en gård i länet. När gårdsägarna inte kunde acceptera det uttalades det grova hot om våld till de två djurskyddshandläggarna på platsen.

JOBBIGT. Enhetschefen Erika Johansson på länsstyrelsen, till vänster, berättar om den otrevliga stämningen som många av sina anställda stöter på i sin yrkesroll. För tre år sedan blev Evelina Fahlgren, till höger, hotad när hon utförde sitt jobb som djurskyddshandläggare.

JOBBIGT. Enhetschefen Erika Johansson på länsstyrelsen, till vänster, berättar om den otrevliga stämningen som många av sina anställda stöter på i sin yrkesroll. För tre år sedan blev Evelina Fahlgren, till höger, hotad när hon utförde sitt jobb som djurskyddshandläggare.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2013-08-13 06:00

Arbetsmiljön blir allt farligare för länsstyrelsens djurskyddshandläggare. I en färsk rapport som fackföreningen Naturvetarna har gjort visar det sig att sju av tio djurskyddshandläggare någon gång blivit utsatt för hot i sitt arbete.

– Det kan vara riktigt otrevlig stämning när vi är ute och gör kontroller, det är speciellt känsligt med djur. Vi i Norrbotten har inte haft så många incidenter jämfört med vissa andra länsstyrelser men visst har det förekommit hot här hos oss, säger Erika Johansson, enhetschef för djurskydd- och veterinärenheten, länsstyrelsen, Luleå.

Grova hot

En av dem som blivit utsatta för hot är Evelina Fahlgren, djurskyddshandläggare i Luleå. 2010 beslutades att ett 50-tal får och getter samt ett 10-tal hundar skulle omhändertas från en gård i Norrbotten.

Fahlgren samt en kollega från länsstyrelsen åkte ut till gården där de skulle hjälpa polisen med omhändertagandet av djuren.

På plats fick de båda utsända från djurskyddsenheten motta verbala hot från de två som ägde gården, trots att polisen fanns på plats.

– Man blev både chockad och rädd, just då var jag ensamstående och kände ett stort obehag för att åka hem och vara ensam där, säger Evelina Fahlgren.

Arbetsgivaren kunde hjälpa till och ordna en veckolång vistelse på ett hotell för henne just efter händelsen hade skett. Till slut kände hon sig trygg och kunde återvända till hemmet.

Hårt klimat

– Vi är vana med att det kan bli upprörda känslor och hårda ord men det här var första gången hot kom med i bilden, säger Evelina Fahlgren.

Efter en utdragen rättsprocess dömdes de tilltalade för hot mot tjänsteman i hovrätten i november 2012. Det efter att först ha friats i tingsrätten.

Kuriren har tagit del av domen och där framkommer det att hoten var av det grövre slaget.

– Efter det här hände så har vi tänkt mycket mer på säkerheten. Bland annat använder vi oss av rakelkommunikation och meddelar SOS alarm både innan vi åker ut men också när vi lämnar en inspektion, säger enhetschefen Erika Johansson.

Ett säkerhetssystem som Evelina Fahlgren inte skulle vilja vara utan om faran skulle vara framme igen.

Trygg trots allt

– Nu vet arbetsgivaren var man är hela tiden och det gör att jag känner mig trygg på jobbet, och vi ska komma ihåg att i de flesta fallen fungerar dialogen bra, säger hon.

Fackföreningen Naturvetarna kräver nu i rapporten att regeringen tar frågan om djurskyddshandläggarnas arbetsmiljö på allvar.

Djurskyddshandläggare

Kontrollerar att djurägare följer djurskyddslagstiftningen.

7 av 10 har utsatts för hot i sin yrkesroll

1 av 10 har utsatts för våld i sin yrkesroll

Länsstyrelsen i Norrbotten har förutom enhetschefen 6 stycken djurskyddshandläggare.

Dagligen kommer det anmälningar om att djur far i illa på något sätt i länet.

Social medier har medfört att djurskyddshandläggare hängs ut med namn, adress och telefonnummer på internet.

När länsstyrelsen beslutat att djur ska omhändertas är det polisens uppgift att se till att djuren flyttas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om