Hösten en deppig årstid för många

Hösten är här och med den också depressionerna, eller?
- En del blir det, delvis är det hormonellt, säger Lotta Lindgren, psykoterapeut.

RÅDER SKILLNAD. Lotta Lindgren, psykoterapeut, säger att det är skillnad mellan nedstämdhet och egentlig depression. "Depression är ett tillstånd många känner och som går att diagnostisera", säger hon.

RÅDER SKILLNAD. Lotta Lindgren, psykoterapeut, säger att det är skillnad mellan nedstämdhet och egentlig depression. "Depression är ett tillstånd många känner och som går att diagnostisera", säger hon.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-09-19 07:00

När hösten och mörkret trycker på är det inte ovanligt att en del känner sig nedstämda eller rent av deprimerade. Psykoterapeuten Lotta Lindgren menar att det inte är frågan om någon jättestor ökning, men folk pratar om det och söker hjälp för det.

– Jag tycker det är rimligt att känna sig nedstämd på hösten, det är mörkt och naturen går i vila. Sedan finns det de som får depressioner, ibland så svåra så att de inte kan jobba och går helt in i sig själva, säger hon.

Drabbas mer än andra

Orsakerna till att folk drabbas av årstidsbundna depressioner är flera, enligt Lotta Lindgren är det delvis hormonellt då både sömnhormonet melatonin och substansen serotonin tros påverkas.

– Det är vi som bor vid polerna som drabbas vilket beror på skiftningar mellan mörkt och ljust. Ju närmare ekvatorn man bor desto mindre ser man av det här.

Lotta Lindgren tror även att skörhet och sårbarhet, sådant som är genetiskt betingande är av vikt, kanske att det har hänt någonting på hösten som gör att personen i fråga känner de här känslorna.

– Det är inte så stor skillnad mellan en höstdepression och en depression. Man kallar det för höstdepression för att det är återkommande den årstiden, säger Lotta Lindgren.

Den som drabbats av en höstdepression kan göra en hel del för att må bättre, däribland att vistas utomhus när det är ljust.

– Under november och december kan man ta lunchen till hjälp.

Alkohol gör det värre

Men även att röra på sig och att undvika alkohol är viktigt, sistnämnda då det förstärker depressionen.

– Visst det kan var trevligt för stunden men det ger problem efteråt. Att röra sig när man känner sig seg kräver en del av individen, men om det hjälper så är det av vikt, kommenterar Lotta Lindgren.

Mediciner i sin tur är hon lite mer tveksam till, i så fall ska medicineringen ske tillsammans med samtalsstöd vilket hon förespråkar. Samtalsstöd erbjuds både på vårdcentraler och inom privata sektorn.

– Det finns även ljusterapibehandling. Forskningen kring det är väldigt spretig, det är nog mest en upplevelsefråga.

Tecken på depression:

Trötthet som inte går att sova bort

¤ oro

¤ håglöshet

¤ orkeslöshet

¤ svårt att fokusera på jobbet

¤ tappar sexlusten

¤ sug efter kolhydrater

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!