Hör göre sig Scan icke besvär

Mikael Hugoson, 60, jobbar vidare men arvsskiftet finns i sikte. Ingen storkoncern ska bli ägare.

Planen. "Jag kör tills de bär ut mig", säger Mikael Hugoson.

Planen. "Jag kör tills de bär ut mig", säger Mikael Hugoson.

Foto: Stig Nordlund

Luleå2016-03-11 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Familjen Hugosons företag står bakom allt ifrån ett stort skogsmarksinnehav i norra delarna av landet till grisuppfödning, charkfabrik, delägande i Norrbottensgården, grisgård i Västerbotten, slakt i Ångermanland och förädling i Skellefteå.

Mikael Hugoson är ledaren och slår fast en sak:

Företaget ska inte säljas till någon storkoncern, som Scan!

– Jag kör tills de bär ut mig. Jag kan inte jobba som tidigare, det går inte ha sjutton timmars arbetsdag, men så länge jag är frisk och tycker det är roligt så arbetar jag vidare. Det ska vara ett familjeföretag. Tanken är att ungarna ska in. Vi får se, de ska ju vilja det. Och klara av det.

Sonen Isak står i köket och meddelar omgående att han ska bli fotbollsspelare. Det finns ytterligare fem barn, och hustrun Anne, ansvarig för grisproduktionen. De äldsta barnen John, 36, och Elin, 34, jobbar i företaget.

Mikael Hugoson och ytterligare familjemedlemmar har på senare år dragits med ohälsa, men nu är det mera uppåt.

Alvik är utgångspunkten.

Allt började emellertid i Skåne. Mikael Hugoson växte upp på föräldrarnas grisgård i Örkelljunga. En broder kom att driva grisgård i Kåge och fadern Hans startade grisgård i Alvik. Kort senare, 1976, tog sonen Mikael över i Alvik.

– Jag frågade; ”hur ska jag göra?”. Det får du lära dig själv, sade far.

Det första året producerades 7 000 grisar. I mitten av 1990-talet dubbelt så många. Vid det laget var gården också mer komplett.

Ytterligare expansion följde med åren. För ett tiotal år sedan gick Hugoson och det norrländska livsmedelsföretaget Nyhléns samman, i en tid då båda hade det motigt. Det resulterade i Nyhléns Hugosons.

Senare kom Mikael Hugoson att koppla greppet över nyskapelsen.

Vid det laget hade köttbönderna i Norrbotten sedan länge genomfört sitt uppror mot Scan, som lagt ner i Luleå, och bönderna startade eget i form av Norrbottensgården.

Mikael Hugoson kom att bli delägare i detta norrbottnska slakteriföretag.

Nu finns det omkring 200 anställda i företagsgruppen, där Alviksgården är moderbolag. Där är Mikael Hugoson vd och ordförande. Magnus Nilsson är vd i förädlingsdelen, Nyhléns Hugosons.

Koncernen omsätter omkring en halv miljard kronor.

– Lönsamheten i branschen är dålig. Men vi gör en vinst på cirka femton miljoner, och vi behöver det om vi ska göra investeringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om