I helgen skulle Luleå ridklubb arrangera tävlingen Lulebohoppet men den ställs in av tävlingsledningen i samråd med överdomaren, då ridhusunderlaget på anläggningen inte uppfyller kraven för en säker hopptävling.
Det är den tredje länstäckande tävlingen under 2024 som stoppas på grund av underlaget, uppger ridklubben.
I ridhuset förklarar föreningens ordförande Elisabeth Wetterlund att underlaget inte hunnit sätta sig efter att en del av underlaget tagits bort. Det ska vara omkring fem centimeter men var omkring 15 centimeter, vilket kan vara en skaderisk. Underlaget var för löst och djupt, både ryttare och häst kan skada sig om hästen halkar och går omkull.
– Vi anmälde i maj förra året att underlaget i kallridhuset behövde åtgärdas men det dröjde till slutet på november innan de gjorde något. Och då var det så kallt att det inte gick att vattna tillräckligt. Vi började kontinuerligt återkoppla till kommunen behovet att göra om. De menade att de har gjort som vi har sagt, att de inte kan göra mer, säger Elisabeth Wetterlund.
Innan sommaren kom kommunen och tog bort en del av underlaget, förra veckan tog de det resterande för att få rätta djupet.
Men det räcker inte för att bevattningen skulle ha skett för en månad sedan om banan skulle vara ridbar i tid för helgens tävlingar.
– Det ska vattnas varje dag. Det måste vara säkert, det blir livsfarligt att rida på. Hästarna kan gå omkull, säger Marie Bergman, verksamhetschef.
– Vi har fått ställa in tävlingar, både större och även klubbtävlingar. Ett tapp i ekonomin men framför allt ett tapp för alla barn som rider här, säger Lisa Berglund, ordförande för tävlingssektionen.
Luleå ridklubb har ungefär 500 medlemmar, Luleå ryttarförening som också nyttjar ridbanorna har omkring 30.
– Vill kommunen att det ska finnas en kommunal ridsport eller ska den vara privat? Det är lite signalerna man får, säger Elisabeth Wetterlund.
Petter Wikström är friluftsamordnare på Luleå kommun. Han säger att han inte är medveten om att det fortfarande är problem med underlaget.
Men ridklubben anser att det är problem. Om ridklubben kontaktat er i maj förra året och det är oktober 2024 nu och fortfarande inte bra, varför har det blivit så här?
– Det är ju inte något vi hittar på själva, utan vi gör ju det i en dialog med ridskolechefen.
Om ridskolechefen flaggat för er i maj 2023 och det åtgärdas i november samma år, vad beror det på?
– Ja, det vet jag inte. Jag vet inte om det flaggades i maj utan vi bytte material på hösten. Vattna måste man göra i alla ridhus, det är inte något konstigt.
Varför gör man det i ett kallridhus november när det fryser på?
– Normalt sett brukar det inte bli så kallt den tiden. Men det var ju kallt väldigt tidigt.
Han säger att han kom överens med ridskolechefen att de skulle låta materialet vila ett tag och att kommunen åtgärdat underlaget.
Du menar att underlaget är bra och godkänt?
– Som det är nu, ja.
De har fått ställa in tävlingar för att underlaget inte funkar. Det kan vara rent av livsfarligt.
– Det är ingenting jag känner till.
Evelina Rydeker, Miljöpartiet, kultur- och fritidsnämndens ordförande, säger:
– Först och främst är klubbarna otroligt viktiga för Luleå. Jag vet att det är inlagt nytt material i ridhusen och att det är justerat i båda hallarna. Vi vill såklart ha en aktiv och fungerande ridsport, det är viktigt att den kan bedrivas på ett säkert och ändamålsenligt sätt. Har det inte blivit bättre så måste det komma fram till våra tjänstepersoners kännedom. Och om det saknas resurser är ingen fråga som jag fått på mitt bord.