"Hoppas strejken pågår flera veckor"

Kampviljan är hög bland Vårdförbundets strejkande medlemmar. Det visade sig inte minst på strejkkaféet på Rådstugatan på onsdagen. Då deltog ett 70-tal personer i olika möten. - Jag hoppas strejken pågår länge, flera veckor till så att det får konsekvenser för arbetsgivarna, säger Kristina Erntsson.

LULEÅ2008-05-08 06:00
Sensus stora samlingslokal på Rådstugatan i centrala Luleå var fylld till bristningsgränsen på onsdagsförmiddagen. Där fanns ett 70-tal medlemmarna i Vårdförbundet samlade eftersom lokalen är förvandlad till strejkkafé. De fick färsk information om läget och sedan tilldelades de olika uppgifter.Bland uppgifterna ingår att besöka patient- och pensionsföreningar och informera om strejken. Hur ser då några av de strejkande på konflikten? Kuriren förde samman Kristina Erntsson som arbetar på Ava, akutvårdsavdelning 33 på Sunderby sjukhus med Madeleine Nilsson, enhetschef på avdelning 51 på Sunderby sjukhus och Carina Sundman som arbetar på Luleå kommuns Fyren.Kristina Erntsson sade att hon tycker det är tråkigt att Vårdförbundet tvingats ta till konfliktvapnet.-  Vi vill ha betalt efter den utbildning vi har och efter det arbete som vi utför. Det har vi inte i dag och det måste arbetsgivarna inse. Det är därför som vi strejkar. Och jag hoppas att strejken pågår länge, flera veckor till så att det får konsekvenser för arbetsgivarna. Slår extra hårt
Erntsson applåderar också Vårdförbundets strategi när man tagit ut vård- och enhetschefer. Hon säger att det slår extra hårt eftersom dessa personer står bakom all planering.Och det är något som Madeleine Nilsson kan intyga, hon är enhetschef på avdelning 51 i Sunderbyn som servar urologen, öron-, näsa- och halskliniken plus käkkirurgen.- Jag ansvarar för scheman, att vi får vikarier när någon är sjuk, jag attesterar räkningar och ser till att vår verksamhet fungerar. Nu när jag strejkar måste ansvarig läkare ta över mina sysslor. Och det påverkar självklart verksamheten på avdelningen, säger Nilsson.Det är inte bara sjukhusanställda som tagits ut i strejk, i Norrbotten gäller det också Vårdförbundets medlemmar i Piteå, Boden och Luleå. En av dem är Carina Sundman som arbetar på Fyren.-  Min son har sagt att han inte vill arbeta inom vården på grund av de låga lönerna. Och han är typisk för dagens ungdomar, de är mycket medvetna om löneläge och arbetsvillkor. Det måste arbetsgivarna inse, speciellt med tanke på det stora personalbehov som uppstår efter de många pensionsavgångar som inträffar efter 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!