V-profilen: "Kämpar för att alla ska få ett bättre liv"

En dag i september 1991 gick Nina Berggård på Storgatan och lyckades pricka in ett tal av Carl Bildt som gästade Luleå.
"Han talade väl men det han sa lät väldigt illa, då tänkte jag vad gör man nu", säger Vänsterpartiets gruppledare i Luleå.

I över 31 år har Nina Berggård varit en röst för rättvisa och jämlikhet i Luleå.

I över 31 år har Nina Berggård varit en röst för rättvisa och jämlikhet i Luleå.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2022-08-21 06:00

Det Nina Berggård gjorde var att gå in på Folkets hus och anmäla sig till Vänsterpartiets ungdomsförbund. Två månader senare gick hon in i lokalerna på Lulsundsgatan för första gången och nu har huset och dess innehåll funnits i hennes liv i 31 år. 

– Det har hänt mycket innanför dessa väggar. Det har passerat lite relationer, fötts barn och barnbarn, gått utbildningar och fått ett yrke. Men det är ändå som att jag haft ett gummiband till det här huset, säger hon. 

Gummibandet har under åren sträckts ut och kortats ned men Nina Berggård har aldrig släppt engagemanget. Drivet för engagemanget finns hos familjen.

undefined
Huset på Lulsundsgatan är en byggnad som Nina Berggård (V) har en speciell relation till.

– Jag har två flickor och en son och tre flickbarnbarn och oavsett om jag levlar upp till 5.0 eller hamnar på döhalvan så kommer det alltid behövas en rättvisare mer jämställd värld. Vi kan göra bra saker för varandra, för gör man det för alla så är det också för en själv.

Nina Berggård levde sina första år på ett barnhem, i Dakka, i Bangladesh varefter hon hamnade i byn Kangos, i Tornedalen. 

En plats som varit av betydelse för att hon skulle ge sig in i politiken, och att politiken som hon valde att föra hamnande på den vänstra delen av den politiska kartan. 

– Det finns flera skäl. Dels har i princip halva min släkt jobbat som lärare. I små byar finns ett engagemang för alla barn och man ser om ett barn har det svårt. Man vet vems barn det är och om det behöver hjälp. 

Det är en del av det som Nina Berggård beskriver som det Tornedalska arvet. En annan är deltagande i hembygdsföreningen, att ställa upp för sina grannar när de är i knipa eller hjälpa byn om det hänt något större.  

– Man ska inte bara sitta och klaga utan man måste ta sitt ansvar och göra saker bättre, säger hon.

undefined
Nina Berggård (V) beskriver sin relation till politiken som ett gummiband och hur hon hela tiden dras tillbaka.

En person som betytt mycket för Nina Berggård och hennes politiska inriktning är hennes mormor.

– Jag brukar säga att min mormor har format mig mer än jag förstår. Hon var feminist i ord och handling. Det handlade om att kvinnor skulle skaffa en försörjning och inte vara beroende av en annan person. En man i hennes tidsera. Det handlar även om att vara ansvarig och kompetent, säger hon.

Det är också från mormor som Nina Berggård fått sin tro.

– Jag tillhör de som säger att Jesus var socialist. Jag är uppvuxen med en barnatro som är viktig för mig varje dag även om jag kanske håller den lite mer privat.

Det tornedalska arvet skiner även igenom i Nina Berggårds förkärlek till att bada bastu. 

– Bastun är min tillflyktsort eller fristad. Jag tänker alla mina fullmäktige anföranden i bastun. Jag sjunger både psalmer och popmusik och jag planerar min dag där. Om allt gått åt helvete då går jag in i bastun och även om inte allt löser sig utanför, så just där och då känner jag ett lugn. 

Förkärleken till bastun återfinns i uppväxten då familjen både hade en egen bastu och en släktbastu. 

– Damerna och herrarna badade för sig själva och så slogs man väl om vem som skulle ha ungarna. För de skulle ut och in och bada, säger hon.

undefined
– Jag brukar säga att min mormor har format mig mer än jag förstår. Hon var feminist i ord och handling, säger Nina Berggård.

Nina Berggård har innan valet annonserat att hon kommer att avgå som gruppledare för partiet. Anledningen till det är att hon valt att börja jobba som enhetschef för arbetsterapeuterna inom socialförvaltningen i Luleå. Ett beslut som inte innebär att hon lämnar politiken. 

– Det handlar snarare om att jag går tillbaka till att vara fritidspolitiker. Jag kommer fortsatt sitta kvar i partistyrelsen och behålla rollen som distriktsordförande.

Det är inte klart vem som kommer att efterträda Nina Berggård på posten, först ska partiet gå igenom valrörelsen. 

– För mig är det viktigt att vara i ett parti som man kan stå upp för. Jag tycker Vänsterpartiet är det parti som säger mest samma sak innan, under och efter ett val. Vi vill att samhället ska bli mer jämställt och rättvist för alla, säger hon.

Vilken är den viktigaste valfrågan?

– När det kommer till rättvis fördelning handlar det på kort sikt om att alla ska kunna bo i hela kommunen. Därför ligger fokus på skolor, kollektivtrafik och bostäder. Det ska även finnas en samhällsservice på landsbygden och i stadsdelarna. 

Nina Berggård lyfter även klimatfrågan som en fråga partiet arbetat med under förra mandatperioden, men som de vill lyfta på allvar den kommande mandatperioden.

Om Nina Berggård:

Namn: Nina Berggård.

Ålder: 49.

Familj: Man och en sjundeklassare samt två fullvuxna barn med familjer.

Yrke: Arbetsterapeut.

Förebild: Min mormor. Hon var inte vänster men definitivt feminist i ord och handling.

Lyssnar på: Mycket svensk musik, visor och folkmusik.

Hjärtefrågan: Ett jämställt och rättvist samhälle. Det var därför jag började med politiken. 

Viktigaste valfrågan: Jämställd fördelning och välfärd för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!