– Vi ser positivt på regeringsbudgeten och ökningen på 21 procent på infrastruktursatsningar, och Malmbanan nämndes ju. Ska vårat näringsliv fortfarande leverera och vara konkurrenskraftiga är infrastrukturen helt avgörande för Norrbotten, säger hon.
Frågan är inte bara viktig för Norrbotten, utan hela Sverige – menar Linda Nilsson.
– Malmbanan är Sveriges Suezkanal, 50 procent av Sveriges totala tonnage på järnvägen transporteras på Malmbanan mellan Luleå och Narvik. I och med urspårningarna i december, som sedan fortgått, tappar vi marknadsandelar och konkurrenskraft.
Det finns dock ett frågetecken som hänger i luften.
– Vi saknar ett målår på Norrbotnianan, samt resurser och finansiering för hela sträckan. Vad är lösningen på det. När är Norrbotniabanans dragning till Luleå klar? Det är jätteviktigt, säger Linda Nilsson.
Lika positivt låter det inte när Norrbottens-Kuriren når regionrådet Anders Öberg (S). Hälso- och sjukvården får två miljarder kronor under 2025.
– Det är för lite. Den största posten i budgeten är i stället skattesänkningar. Det hade varit bättre att använda stora delar av de pengarna att satsa på välfärden, oavsett om det handlar om sjukvården eller kommunernas utmaningar att klara omsorgen, säger han.
Enligt hans egna uträkningar får Norrbotten omkring 50 miljoner 2025.
– Det räcker inte till att täcka de hål vi har, helt enkelt.
Vad kan det leda till?
– Givetvis måste vi fortsätta att titta på hur vi ska bedriva hälso- och sjukvård och hur vi jobbar med att hitta andra arbetssätt. Vad det innebär vet jag inte i dag.
Några större förändringar, exempelvis nedskärningar bland personal, ser inte Öberg framför sig i nuläget, och framhåller att det gjordes stora uppsägningar under mandatperioden.
– Vi behöver jobba med att korta köerna, det är därför vi anställer fler, säger Anders Öberg.
I juli hade regionen 361 fler anställda, jämfört med i fjol. Bland annat 71 fler läkare.
Linda Frohm (M), oppositionsråd i Region Norrbotten och som även sitter i Moderaternas partistyrelse menar att det kan handla om 117 miljoner i tillskott för vården i Norrbotten nästa år.
– Det är stora satsningar på hälso- och sjukvården i den här budgeten, bland annat satsar man särskilt på psykisk hälsa, för att motverka suicid, säger hon.
Är två miljarder tillräckligt för vården?
– Regionen ansvarar för hälso- och sjukvården och den regionala utvecklingen, regionen har egen beskattningsrätt. Jag tänker att vi, oavsett partifärg, värnar självbestämmandet. Då tycker jag det är viktigt att man inte ska förlita sig på bidrag.
Tror du Region Norrbotten kommer behöva spara hårt framåt?
– Nej, det tror jag inte. Sedan behöver Region Norrbotten, precis som alla andra regioner, hela tiden arbeta för att effektivisera verksamheterna.
Det är tuffare på sina håll i andra regioner, med varsel och besparingar. Hur kommer det sig att Norrbotten inte är i den situationen?
– Därför under förra mandatperioden lovade vi väljarna, när vi var i majoritet, att vi skulle få ordning på ekonomin. Därför har vi nu möjlighet att jobba utan att säga upp personal. Vi fick en krockkudde, med det inte sagt att det inte finns att göra, säger hon.
Generellt sammanfattar hon budgeten så här:
– Det mesta av reformutrymmet går till att sänka skatter. Nästa stora satsning är på ett tryggare Sverige, både historisk satsning på försvaret vilket man önskar att man kunde slippa samt satsningar på rättsväsendet, på polisen. Den tredje största satsningen är välfärdsfrågor, säger Linda Frohm.