Hon räddar julen för de hemlösa

13-åriga Emmy Kostet tog fasta på julens budskap och startade en insamling för de hemlösa i Luleå.

JULGÅVOR. 13-åriga Emmy Kostet startade på egen hand en insamling för de hemlösa i Luleå.

JULGÅVOR. 13-åriga Emmy Kostet startade på egen hand en insamling för de hemlösa i Luleå.

Foto: Sivert Mässing

Luleå2013-12-18 19:06

– Jag ville göra en insats. Nyligen såg jag en video och blev inspirerad. Det var då jag fick idén att göra en insamling för de hemlösa i Luleå, berättar Emmy Kostet som går i sjuan på Hertsöskolan.

Hon fick hjälp av sin mamma, Anna Jonsson, som skapade en sida på Facebook och snart var insamlingen i full gång. De flesta gåvorna har skänkts av privatpersoner, men även ett par företag har bidragit med varor.

På onsdagen packade Emmy Kostet sin mammas bil knökfull med grejor. Det handlade om filtar, strumpor, mössor, hygienartiklar, hembakta lussekatter och kakor med mera.

Allt överlämnades till RIA-center, som driver ett dagcenter och ett natthärbärge med tio platser för hemlösa och missbrukare i Luleå. Personalen blev överväldigad över gåvorna i välsignad juletid.

Emmy Kostet säger sig vara glatt överraskad av resultatet av sin insamling.

– Jag hade aldrig trott att det skulle bli så här mycket. Jag vill passa på att tacka alla som hjälpt mig och skänkt saker.

Kommer du att bli en sådan här Karl-Bertil Jonsson-typ som skänker saker till de fattiga?

– Jag vet inte vem Karl-Bertil Jonsson är, men jag och mamma har redan bestämt att vi ska göra om det här nästa år.

Den tecknade filmen "Karl-Bertil Jonsson julafton" visas på SVT varje julafton. Filmen bygger på en berättelse skriven av Tage Danielsson om 14-årige Karl-Bertil som tar de rikas julklappar och skänker dem till de fattiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om