Hon känner sig sviken av rättsväsendet

Kränkt, hotad och förföljd – utan att få hjälp av rättsväsendet. En kort relation blev i förlängningen ett helvete för Malin. "Det har förstört så mycket".

Hotad. Ett stort antal sms liknande det på bilden har mannen skickat till den utsatta kvinnan.

Hotad. Ett stort antal sms liknande det på bilden har mannen skickat till den utsatta kvinnan.

Foto: Peter Johansson

Luleå2016-04-09 06:00

Hösten 2014 fattar Malin, som bor någonstans i Norrbotten, tycke för en man i samma ålder på hennes arbetsplats och de inleder en kortare relation. Ganska snart inser hon att han har ett kontrollbehov. När de är på arbetet tillsammans fungerar samvaron men på privattid känner hon sig förföljd av otaliga telefonsamtal och sms.

Mannen har grava alkoholproblem och är mycket svartsjuk.

– Jag försökte till en början prata honom till rätta. För jag trodde att det skulle lösa sig, säger Malin.

När relationen tar slut, både privat och på arbetet, förvandlas tillvaron för henne till ett helvete.

I slutet av mars skickar mannen ett stort antal sms till henne och budskapet är tydligt: "... du har skitit i det blå skåpet jävla f***a knivhuggen är för din skull så spring nu är det krig".

Meddelandet får hon i omedelbar anslutning till att hon hittat en kniv inhuggen i hennes dörr vid två tillfällen samma dag.

Polis kontaktas men svaret blir "om du möter honom igen, då kommer vi".

Ett kontaktförbud på tre månader meddelas mot mannen i maj vilket lugnar ner situationen under sommaren.

– Det kändes jättebra. Men han satt på behandlingshem och var nykter.  Sedan kommer dagen när han ringer upp mig, när kontaktförbudet är slut, säger Malin.

Mardrömmen är tillbaka. Gång på gång förklarar mannen för henne, via telefonsamtal, i mobilsvar och sms, hur han ser på henne och vad han kommer att göra.

Och trots att mannen döms till dagsböter för händelserna förra våren fortsätter han förfölja henne.

Under hösten meddelas ett nytt kontaktförbud mot mannen. Sedan dess har han enligt Malin brutit mot det ett stort antal gånger.

Vid ett tillfälle, vid årsskiftet i år, har mannen suttit anhållen under ett dygn. Han misstänks för en rad brott i en pågående utredning.

Malin känner sviken av samhället.

– Kraven ställs på mig. Det är jag som ska fly och hålla mig undan. I dag lever jag bakom stängda persienner och dörren är låst, säger Malin.

– Det här har förstört så mycket att jag funderar om jag någonsin blir människa igen. Och ändå görs det ingenting. Jag trodde att kontaktförbudet skulle innebära ett skydd för mig.

Karin Müchler, målsägarbiträde för Malin, ställer sig frågande till rättsväsendets insatser.

– Jag tycker att det här börjar bli lite märkligt. Varför är han inte häktad? säger advokaten.

Fotnot. Malin heter egentligen något annat.

Lagen om kontaktförbud

Den 1 oktober 2011 ersattes lagen om besöksförbud med denna lag. Ett kontaktförbud meddelas av åklagare om det på grund av särskilda omständigheter finns risk för att den mot vilken förbudet avses gälla kommer att begå brott mot, eller förfölja, eller på annat sätt allvarligt trakassera den som förbudet avses skydda.

Förbudet gäller inte kontakter som med hänsyn till särskilda omständigheter är uppenbart befogade och inte heller begränsat till vissa platser.

I Norrbotten har antalet meddelade kontaktförbud under åren 2011 och 2014 legat på mellan 66 och 131 stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om