Inger Lindsund jobbar vid Björkskataskolan och även vid Residensskolan inne i stan. I jobbet som studie- och yrkesvägledare ska hon försöka hjälpa eleverna att välja rätt då de ska välja till gymnasiet.
- Vi börjar redan då de går i sjuan. Då låter jag eleverna skriva lappar där de berättar vad de vill jobba med i framtiden. Sedan pratar vi om yrkena de skrivit, berättar hon.
I åttan pratar hon med eleverna om heta jobb i länet för tillfället och förbereder dem för det stora valet i nian. Väl i nian är det föräldramöten, informationsmöten i klasserna och individuella möten med alla elever och föräldrar som vill det.
Kock populärt
- Men att sia om hur arbetsmarknaden ser ut om åtta år är tufft. Visste jag det skulle jag nog ha mer i lön, säger hon och skrattar.
Vad som sedan styr valet är olika. Det hon märkt på senare år är att exempelvis många är intresserade av att bli kockar.
- De ser vad som är trendigt just nu och det är väldigt många matprogram på tv. Sedan påverkas de givetvis också av vad som skrivs i tidningarna, säger Inger Lindsund.
Hon berömmer eleverna och beskriver dem som kloka och duktiga och att de tänker igenom sina val.
- Och även om det är ett viktigt val, så är det inte livsavgörande. Det handlar inte heller bara om att komma in, utan att även komma ut från programmet, påpekar hon.