Maria Lindvall började arbeta som tandhygienist efter avslutad utbildning 2013. Folktandvården i Luleå var hennes första arbetsgivare. 2017 började hon jobba hos Tandborsten, en privat klinik. En avgörande skillnad är själva arbetsuppgifterna.
– Här jobbar jag till hundra procent med typiska tandhygienistuppgifter. Det är undersökningar för att diagnosticera karies och parodontit, tandlossning. Jag jobbar också med förebyggande tandvård, det som vi tandhygienister är utbildade för.
Arbetet inom Folktandvården bestod av en hel del andra uppgifter, som att assistera tandläkare med att göra fyllningar.
– Jag vet faktiskt inte varför man väljer att jobba så. Men under min tid hos Tandborsten har jag verkligen fått utvecklas som tandhygienist och jag har kunna ta stora steg inom min profession.
Hon konstaterar att många av de patienter hon mötte inom Folktandvården inte fick den förebyggande tandvård som de behövde, till exempel som att få tandsten borttagen eller kariesprofylax
– Det är inte bara estetiskt, att ta bort tandsten är viktigt för att man inte ska drabbas av tandköttsinflammation som sedan kan leda till tandlossning.
På Folktandvården verkar de prioritera att åtgärda akuta problem så som tandvärk, menar Maria Lindvall. Men det många kanske inte vet är att tandlossningssjukdom inte alls behöver göra ont men kan ändå vara väldigt akut.
– Det är jättemånga av de som ringer till oss som inte har besökt tandläkare eller tandhygienist på fyra till sju år.
Förutom möjligheten att utvecklas inom yrket lovordar Maria Lindvall omtanken för personalen hos sin nuvarande arbetsgivare. Hon har också stora möjligheter att påverka vilken typ av utrustning och material hon vill arbeta med.
– Det är också en lugnare arbetsmiljö här. Visst kan det vara stressigt stundtals i arbetsflödet, men arbetssättet förändras inte hela tiden, som jag upplevde det inom Folktandvården. Patientköerna bara växte och växte och vi fick aldrig möjlighet att beta av dem.
När patienter bara ges vård vid akuta tillstånd, kan det ske stora förändringar i människors tandhälsa mellan besöken.
– Livet kan förändras mycket på ett sätt som kan påverka tandhälsan. Kanske får man barn och börjar småäta och samtidigt slarva med tandtråd. Det som ser bra ut i munnen i dag, kanske inte alls är så bra om fem år, säger Maria Lindvall.