Hon är vår nya Höök
I höst kommer poliskommissarie Eva Höök tillbaka till SVT för en andra säsong. Men hon är sig inte alls lik. Huvudrollen har nämligen tagits över av Cecilia Ljung. Kuriren har varit på studiebesök på Studio Kronan och kollat in hur det går med inspelningen av de nya avsnitten.
KOLLEGA. Peter Carlberg spelar Gunnar Hall, en inte alltid samarbetsvillig poliskollega.
Foto: Andreas Wälitalo
Från första början så är hela produktionen ett beställningsjobb från SVT:s förre dramachef Daniel Alfredson. Han ville ha en norrbottnisk polisserie med en kvinna i huvudrollen och uppdraget hamnade hos Bob film. Båda säsongerna har haft en budget på 38 miljoner kronor och det räcker nu till att låta Eva Höök bita i fem fall, uppdelat på tio avsnitt. - Hela produktionen går lite ut på att visa upp Norrbotten, säger producenten Serina Björnbom. Vi försöker hela tiden att undvika klichéer och inte bara skapa en schablonbild av Luleå. Men samtidigt gör man ju så klart en slags tillrättaläggning. Så blir det när man gör TV. Exteriören för seriens polisstation kommer till exempel att utgöras av Stadsvikens vårdcentral. Kulisserna på insidan står just nu uppbyggda inne i Studio Kronan och det är fascinerande hur plastig verkligheten kan vara i jämförelse med hur den ser ut på film. Verklighet vs. fiktion
Pontus Klänge, som är regissör för avsnitt tre och fyra som spelas in för tillfället, berättar att fakta och fiktion kan skilja sig åt en del: - Man fuskar en hel del med miljöer. Avsnittet vi håller på med nu utspelar sig till exempel i Älvsbyn. Och om vi då behöver filma en vanlig busshållsplats åker vi ju självklart inte ända till Älvsbyn för att filma en sån grej när vi lika gärna kan göra det här, tio minuter från studion. Men det utspelar sig ändå i Älvsbyn så vi försöker ta vara på så mycket som möjligt för att skapa en stämning av orten. Det där med bristande verklighetsuppfattning är det nog många norrbottningar som reagerat på, att saker och ting i serien inte riktigt stämmer överens med verkligheten. Som till exempel att karaktärerna inte pratar norrländska. - Jag tycker det är bra att vi inte lägger oss till med någon norrbottnisk dialekt, säger Cecilia Ljung. Jag tänker på Populärmusik från Vittula där skådespelarna pratade med dialekt även fast de inte var här uppifrån och som jag minns det tyckte ju ändå alla att det inte lät som på riktigt. Därför tycker jag att det är bättre så här. Det blir som en slags överenskommelse med tittarna. Och norrbottningarna brukar ju kunna acceptera att Wallander pratar stockholmska i Ystad, så då borde väl Höök kunna få prata det i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!