Josefine Wihlzon blev i somras chef för kommunens nyinrättade avdelning näringsliv och omvärld.
– Det är tänkt att vara en länk mellan näringslivet och kommunens alla verksamheter, säger Josefine Wihlzon.
Josefine Wihlzon kommer närmast från tjänsten som inköpschef i Luleå kommun. Hon är född och uppvuxen i Luleå, utbildad civilekonom vid Linköpings universitet och började jobba på SEB efter examen. 2012 flyttade hon och hennes man tillbaka till Luleå och Josefine Wihlzon började jobba som upphandlare på kommunens inköpsavdelning.
Luleå kommun har de senaste sex åren rangordnats allt lägre i Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av det lokala företagsklimatet. I den senaste rankingen placerades Luleå på plats 270 av 290 kommuner.
Kommunpolitikerna har reagerat över detta. Kommunalrådet Carina Sammeli har uttalat en högre ambitionsnivå "Vi har en målsättning att vara bland de femtio bästa i de näringslivsrankingar som görs".
Har ni analyserat vad det beror på att Luleå hamnar så lågt?
– Jag tror inte vi har lyckats upprätthålla relationen med näringslivet. Vi har inte varit tillräckligt lyhörda, vilket gör att förtroendet för oss har sjunkit. Det handlar om lyhördhet och beslut som kommunen har fattat. Det är därför vi har startat näringsliv och omvärld, säger Josefine Wihlzon.
Hon tillägger att Luleå kommun får fina resultat i olika kundundersökningar.
– Där har vi jättefina resultat. Vi ligger högt i mätningarna.
– Just i Svenskt näringslivs mätning där ligger vi på plats 270 av 290 kommuner. Det handlar mer om uppfattningen om kommunen, det är jättesvårt att bryta den trenden om vi inte jobbar med ambassadörskap.
Josefine Wihlzon menar att enkätundersökningen speglar näringslivsklimatet i kommunen i stort, inte bara den kommunala verksamhetens näringslivsarbete.
Kommunen har gjort en del förändringar, när man ringer växeln är första knappvalet som man får göra om man ringer som företagare eller privatperson.
– Vi har utbildningar i service och bemötande, det ser vi i våra undersökningar att vi kan bli bättre på, säger Josefine Wihlzon.
Hon tillägger att kommunens anställda måste bli bättre på att förklara och guida genom processer när man tar kontakt med dem i olika ärenden.
– Vi är en stor kommun, vi måste se till att de kommer i kontakt med rätt personer.
Avdelningen näringsliv och omvärld består i dag av nio personer som arbetar med näringslivsutveckling, landsbygdsutveckling, internationella samarbeten och besökskoordination.
Politikerna har beslutat att näringslivsbolaget Luleå Business Region ska avvecklas och att verksamheten ska föras in i den kommunala organisationen. Det kommer att ske den 1 september 2024.
– Vi ska forma något nytt i framtiden, säger Josefine Wihlzon.
Exakt hur de ska organiseras och arbeta tillsammans är inte klart än.
– Jag är fostrad i lagidrotten, fotboll och basket. Jag vet vilken gemensam kraft vi kan åstadkomma tillsammans.
Vilka utmaningar ser du med att slås samman med Luleå Business Region?
– Det är två olika kulturer som ska slås ihop. Ett litet bolag som ska in i den kommunala organisationen, det kan upplevas som läskigt. Vi ska vara en möjliggörare för näringslivets drömmar. Det är en utmaning i en stor organisation, säger Josefine Wihlzon.