Homosexuella bemöts felaktigt i sjukvården
Homo- och bisexuella utsätts för kränkningar inom sjukvården. - Det finns en heteronormativitet i vården, man utgår ifrån att alla är heterosexuella. Och därför bemöter man ofta homosexuella på ett felaktigt sätt, säger forskaren Gerd Röndahl.
En av deltagarna på seminariet var Gerd Röndahl som doktorerat på "Heteronormativitet i vården".
Toleranta men osäkra
- De flesta anställda inom vården är toleranta och respektfulla. Men de är osäkra i kontakten med homosexuella.
Hon säger att osäkerheten kan leda till att de kränker homosexuella. Det handlar om vardagliga händelser. I det sammanhanget talar hon om en händelse på ett sjukhus. Då skulle en lesbisk kvinna placeras i ett rum som rymde tre personer.
- Kan vi verkligen lägga dig i ett rum med flera kvinnor? undrade personalen.
Röndahl berättar om ett annat fall där en lesbisk kvinna vårdades efter en våldtäkt. Kvinnan begärde att få träffa en psykolog för att bearbeta det hon varit med om.
- Sjuksköterskan tyckte att det var onödigt eftersom hon inte skulle ha sex med någon man. Kvinnan orkade inte anmäla sjuksköterskan.
Avstår från vård
Röndahl säger att många lesbiska kvinnor avstår från att söka vård på grund av rädsla av att bli bemött på felaktigt sätt. Det gäller bland annat cellprover från livmoderhalsen.
- De avstår provtagning eftersom de vill dölja sanningen eller ta till en nödlögn. För hur ska de svara på frågan: "när hade du samlag senast"?
Marie Lindberg är utvecklingsdirektör på HomO. Hon säger att det är få homosexuella som gör en anmälan om de blivit utsatta för diskriminering. Men de som gör det berättar om samma sak, om hur vårdpersonal bemött dem på ett diskriminerande sätt.
- Många läkare utgår ifrån att alla är heterosexuella. Därför kan en lesbisk kvinna få med sig p-piller från en gynekolog.
Påverkar de homosexuella
Hon säger att det finns flera saker som påverkar de homosexuella. Det handlar ofta om frågor som ställs på rutin. Som "har du någon fru hemma" när personen har en manlig sambo.
Norrbotten är det sjunde landsting där HomO och Röda korset ordnar kurser för vårdpersonal. Verksamheten har redan burit frukt: Gerd Röndahl har börjat föreläsa på sjuksköterskeutbildningen i Uppsala och på tur står läkarutbildningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!