Höjdare på plats för att tala om omstritt avtal

Frihandelsdagen Trade i Luleå gav plats åt både EU:s och USA:s åsikter kring frihandel. Demonstranter mot samarbetet fanns också på plats.

68-generationen. ”Vi är samma årgång, -68:or", kommenterade Niklas Nordström sin och EU-kommissionären Cecilia Malmströms gemensamma ålder.

68-generationen. ”Vi är samma årgång, -68:or", kommenterade Niklas Nordström sin och EU-kommissionären Cecilia Malmströms gemensamma ålder.

Foto:

Luleå2015-09-03 19:00

Videon är inte längre tillgänglig

– Vi vill inte försämra varandras regler, utan vill skapa bättre framtida regler för båda parter.

Det var både EU:s och USA:s budskap till den som lyssnade till Cecilia Malmström och amerikanske ambassadören Michael Punkes föredrag under Trade - en frihandelsdag i Luleå i går.

Utanför Kulturens hus hade en grupp demonstranter samlats under morgonen, och talarna ägnade en hel del tid åt att berätta vad EU respektive USA inte försöker avskaffa eller försämra genom att samarbeta kring gemensamma frihandelsavtal mellan USA och EU-länderna. TTIP som avtalet kallas står för Transatlantic Trade and Investment Partnership.

Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär, förklarade att samarbete bara sker inom områden där EU och USA kan komma överens och har liknande åsikter kring regelsystem i dagsläget. Frågor av kalibern gifter och miljö lämnas därhän, medan gemensamma testsystem för bilar och leksaker är områden där båda länderna kan samarbeta kring framtida regelverk och tycker att dubbelarbete utförs i länderna i dagsläget.

Under hösten ska arbetet med avtal intensifieras och samarbetet har hittills gått sådär, tyckte både Malmström och amerikanske Michael Punke. Han arbetar med frågorna för Obama-administrationens räkning.

– Vi är båda vana vid att vara "störst i rummet" gentemot dem vi förhandlar med, så båda sidor har fått anstränga sig för att lyssna på varandra i den här processen, sade Michel Punke.

Han förespråkar dock samarbete nu och inte sedan.

– Både EU och USA har en tydlig vilja om att arbeta för bättre miljö och mänskliga rättigheter som en given del i arbetet med att förbättra regelverk. Men i dag förändras världen väldigt mycket och väldigt snabbt när asiatiska nationer, till exempel Kina, snabbt växer och tar över världsmarknaden på olika områden. Antingen beslutar de om nya regler och nivåer av vad som är säkra/miljöriktiga/demokratiska testprocesser kring produkter eller så gör vi och EU det. Och jag vill att vi tillsammans ska leda den utvecklingen, sade Punke.

Detta kom som svar på kritiken om att EUs arbete för fair trade kan urholkas om EU-länderna samarbetar alltför tätt med amerikanerna.

– Vi har ett ganska snävt mandat både i USA och EU och allt vi beslutar ska godkännas av våra respektive administrationer och parlament, så det finns inte en chans att vi skulle kunna dra iväg ohejdat i handelsbesluten, sade Cecilia Malmström för att ytterligare bemöta eventuell kritik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!