Höjda biljettpriser befaras

Avreglerad busstrafik innebär risk för att bussbolag tar russinen ur kakan och låter offentligägda Länstrafiken driva olönsamma sträckor.- En otacksam uppgift, kommenterar Leif Hjalmarsson, Länstrafiken.

Utmanaren Centrala buss och Y-buss, med Leif Drugge respektive Nicklas Lindersson, nobbar tvåvåningsbussarna.

Utmanaren Centrala buss och Y-buss, med Leif Drugge respektive Nicklas Lindersson, nobbar tvåvåningsbussarna.

Foto: Sara Moritz

Luleå2011-01-05 06:00

Det är om ett år nyordningen träder i kraft. Enkelt beskrivet blir det enklare för bussbolag att öppna trafik.

Läget kan uppstå att busstrafik som offentligägda Länstrafiken upphandlat får konkurrens på samma sträcka av någon som tror sig få lönsamhet på rent kommersiell grund.

Det är en myndighet som ger tillstånd till busstrafik.

För trafik mellan orter inom ett län har länstrafikbolagen invändningsrätt. Efter den 1 januari 2012 behöver däremot inte länstrafikbolagen tillfrågas.

Det blir sammantaget mer kollektivtrafik och med mer trafik på kommersiell grund behövs det samtidigt inte så mycket skattepengar för att bekosta busslinjer, tror branschen.

Fördröjer
Från privata Centrala Buss och Y-buss framförs emellertid farhågor om att länstrafikbolagen i Norrbotten och Västerbotten sinkar målsättningen.

- Trots vetskap om nyordningen genomför länstrafikbolagen långa upphandlingar på fem till åtta år, säger Leif Drugge, vd i Centrala buss i Norrbotten, och Nicklas Lindersson, vd i Y-buss. Det cementerar en gammal syn på hur trafik kan bedrivas, resonerar de.

Dessutom ställer de frågan om länstrafikbolagen verkligen är beredda inför nyordningen. Det gäller gemensamma biljettsystem, samsyn om begreppet ungdom och ytterligare frågor.

Leif Hjalmarsson, ordförande i Länstrafiken i Norrbotten, ser en risk för att bussbolag tar russinen ur kakan och trafikerar sträckor som bedöms ge god lönsamhet.

- Då står vi inför att höja priser eller dra in linjer, säger Leif Hjalmarsson, som tror mindre på ökade anslag till länstrafikbolaget.

Värnar företagen
Det är inget särskilt med de upphandlingar som nu görs jämfört med hur det brukar vara, resonerar han. Upphandlingarna fördelas ut över olika år så att inte alla linjer ligger ute samtidigt. Med återkommande upphandlingar får den som förlorat uppdrag inom kort en ny chans, resonerar Länstrafiken, som anser sig värna företagen.

- Skälet till att vi väljer lång tid i upphandlingar är att bussbolagen som får trafiken ska investera i moderna bussar och det kostar pengar. Med kort uppdrag blir upphandlingen därför dyr. Om vi ska ta ansvar för kostnaderna kan vi inte göra korttidsupphandlingar, säger Leif Hjalmarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om