Luleå kommun har beslutat att det ska finnas en pendlingstrafik och förfallstrafik i Luleå skärgård. Det är Condor Shipping som kör trafiken åt kommunen. Den som bor eller har stuga på Hindersön, Degerön, Storbrändön, Långön, Junkön och Sandön kan boka plats i båten för att pendla till fastlandet. Pendlingstrafiken ska ej förväxlas med turbåtstrafiken.
Vid nämndens senaste sammanträde beslutades att höja flera avgifter i skärgården. Det handlar om hamnavgifter samt avgifter för just pendlingstrafiken. Den sistnämnda höjs från 100 kronor till 120 per person och resa. 2019 höjdes avgiften till 100 kronor, innan dess kostade det 60 kronor. Det som återstår är att kommunfullmäktige ska klubba igenom höjningen.
Nu har det blivit för dyrt, enligt skärgårdsprofilen Herbert Öqvist. Om han och hans partner ska in till stan kostar det 480 kronor totalt, plus att det krävs en biltur. Sådana summor kommer rycka undan mattan för de som vill bo och leva i skärgården, menar han.
– Det här är ett bra sätt för att dräpa skärgården. Jag har inget fog för det men gissar att man vill ha bort alla fast boende i skärgården och bara syssla med turisttrafiken till öar där kommunen har anläggningar, säger Herbert Öqvist.
Han har kontaktats av upprörda skärgårdsbor. Det finns en oro att avgiften gör att färre väljer pendeltrafiken och i förlängningen tas den tjänsten därför bort.
– Undra på att skärgårdsborna är förbannade. Det är dödstöten för skärgården för nu kommer alla börja köra egna båtar. Någonstans går smärtgränsen. Det är ett jättehot mot skärgården.
Båttrafiken i skärgården bär sig inte själv utan är subventionerad från Luleå kommun som köper in tjänsten. Enligt uppgifter från Luleå kommun är varje passagerare i pendlingstrafiken subventionerad med över 800 kronor år 2020, förfallstrafiken ligger över 2000 kronor per passagerare.
Avgifterna för pendlingstrafiken har inte varit indexbaserad, som exempelvis är fallet för skidspåret på Ormberget, och det var nu dags för en höjning enligt Emmeli Nybom, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Hon förstår att höjningen väcker känslor men konstaterar att i slutändan handlar det om vilken subventionsnivå kommunen ska ha.
– Om man jämför med andra saker så är det en hög subventionsgrad men det gäller att hålla balansen så att folk ska kunna ta sig till och från jobbet vilket är syftet, säger Emmeli Nybom och fortsätter:
– Skärgården är knepig. Det är alltid svårt att balansera rimlighetsnivån. Men om man jämför till exempel barnidrotten så är det få idrotter som vi subventionerar med två tusen kronor per person.
Hon tycker det är att ta till överord att säga att kommunen tar död på möjligheterna att leva i skärgården på grund av höjningarna.
– Jag tycker det är väldigt drastiskt. Luleå har den mest utvecklade skärgårdstrafiken efter hela Norrlandskusten och det hade aldrig funkat utan stora kommunala subventioner.
– Tittar man på hur skärgården utvecklats i Luleå så tycker jag att det talar för sig själv. Vi har absolut inte en död skärgård, långt därifrån. Och jämför man de tjänster som erbjuds och de subventionsgrader som kommunen har tycker jag absolut att det är rimliga summor. Sedan förstår jag att boende och stugägare vill ha så låga avgifter som möjligt.
Condor shipping befinner sig mitt mellan kunder och kommun och är mån om att ha en bra relation till båda.
– Vi kan bara rätta oss efter vad de säger att det ska kosta och vara så duktiga som möjligt på det vi gör, säger Göran Vidén, Condor shipping.
Även för den som har uppdraget att sköta pendlingstrafiken är det viktigt att kommunen hittar rätt nivå eftersom de får biljettintäkterna. Om det skulle bli som Herbert Öqvist tror, att färre åker när priset höjs, påverkar det givetvis Condor shipping.
– Det påverkar självklart vår verksamhet. Vi vill ju köra båt och göra en bra insats för skärgården så att folk kan leva och bo där, att en båt kör i stället för tolv är också bra miljömässigt, säger Göran Vidén.
Tidigare har det funnits en mängdrabatt för den som åker ofta. Men nu är det 120 kronor som gäller i alla lägen för en enkelresa, för barn upp till 16 år är kostnaden 25 kronor.
– Det finns inga klippkort, det har funnits tidigare. Det är den avgift som tagits i nämnden som gäller, säger Ove Forsberg, avdelningschef för skärgård vid Luleå kommun.