Högt tryck på bostadskön bland unga

För att få någon som helst chans till bostad skriver ungdomar in sig i Lulebos bostadskö så fort de fyllt 15 år.

Söka. Emilia och Julia Vingberger är bägge inskrivna i Lulebos bostadskö.

Söka. Emilia och Julia Vingberger är bägge inskrivna i Lulebos bostadskö.

Foto: Viktor Lundmark

LULEÅ2016-03-07 06:00

Emilia och Julia Vingberger är båda 16 år och bor i Luleå. De bor hemma hos föräldrarna och skrev in sig i Lulebos bostadskö så fort de fyllde 15. Men för dem är inte bostaden det viktigaste. De vill inte bo kvar i Luleå när de gått ut gymnasiet.

– Då ska jag flytta, spelar ingen roll var riktigt. Jag trivs bara inte i Luleå, det är tråkigt här. Om de hade varit enklare att få bostad hade jag ändå inte velat bo kvar, säger Julia Vingberger.

Av de 55 000 personer som är registrerade i Lulebos bostadskö så är 2 163 personer (cirka 4 procent) av de inskrivna 15–18 år.

Jonatan Stenlund och Asma Noorhussin är 17 och 16 år gamla och är precis som Emilia och Julia Vingberger inskrivna i Lulebos bostadskö.

– Jag skrev in mig så fort som möjligt för att vara på den säkra sidan. Kunna få första tjing när det väl är dags att flytta hemifrån, säger Jonatan Stenlund.

Även om Jonatan Stenlund är inskriven i Lulebos kösystem så vill han ändå inte stanna i staden.

– Jag vill se lite mer av Sverige. Sen när jag ska söka till universitet kanske inte den utbildningen jag vill gå finns här.

Enligt SCB har antalet byggda bostäder i Sverige, med undantag för år 2013, ökat i betydligt lägre grad än befolkningen.

– Jag känner mig osäker på att hitta en bostad oavsett var jag kommer bo. Jag pratar mycket om det hemma med mina föräldrar och sådär. Det verkar ju inte bli bättre heller, säger Jonatan Stenlund.

– Jag känner mig också osäker på det där med att få en bostad, säger Asma Noorhussin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om