På fredagen presenterades den nya forskarskolan på Wibergsgården. Pia Näsvall, hälso och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten, har stora förväntningar på den femåriga satsningen.
I minst 30 års tid har det inom Region Norrbotten talats om vikten av att hitta nya arbetssätt för att bli bättre rustade inför framtidens prövningar. Bland annat erbjuder digitaliseringen nya möjligheter.
– Nära vård kan bli ett verktyg till att klara den demografiska utmaning som vi står inför. Vi blir allt äldre, samtidigt som det blir färre som ska ta hand om patienterna. Vi behöver tänka om och tänka nytt, sade Pia Näsvall.
Målet är högt ställt, nämligen att bli en ledande aktör i den nationella omställningen till Nära vård.
Bland ett 40-tal ansökningar har åtta doktorander valts ut. Rose-Marie Imoni arbetar som länssamordnare för den palliativa vården i Norrbotten och ingår i de utvaldas skara.
I sitt forskningsprojekt ska hon studera och främja förutsättningarna för att genomföra palliativ vård i glesbygd med hjälp av ideella organisationer, glesbygdsbor och professionella resurser.
– Norrbotten består till stor del av glesbygd. Det kommer att vara otroligt viktigt att vi klarar av att behålla vår medmänsklighet så att vi vågar visa medkänsla och kan leva nära även personer som närmar sig slutet av sina liv, förklarar Rose-Marie Imoni.
Kostnaderna för forskarskolan delas lika mellan Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten.