Bebyggelse med handel, trafik och mötesplaster – det är inom dessa områden som utvecklingsplanen ska hålla sig. Kommunen har redan börjat titta på det där med höga hus.
– Den gamla Henning Gjörup-låsningen gäller inte längre, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).
Den "låsningen" talar om högst 4-5 våningar i centrum. Att den tas bort betyder dock inte att det är fritt fram att bygga hur högst som helst, var som helst.
– Det som fortfarande gäller är att det ska finnas en relation till kyrkan, säger Nordström.
Det betyder att stadsbebyggelsen närmast domkyrkan inte får bli högre än den. Det ska även finnas fria siktgator mot kyrkan från Luleås infarter, inklusive den från havet.
Men när det gäller centrumhalvöns ytterkanter är det mer fritt fram, där kan kommunen tänka sig höga byggnader. Ett sånt exempel är Galärens höghusbygge på Västra Varvsgatan (Hägern 11). Där har miljödomstolen sagt nej men det har kommunen överklagat, vilket Kuriren har berättat om.
– Domstolen har ju inte läst rätt dokument. Det är inte korrekt att vi har en översiktsplan som begränsar bebyggelsen till 4-5 våningar i det området. Vi har ju en plan som överensstämmer med det byggprojektet, säger Niklas Nordström.
Galärens bygge ska bli 13 våningar och ska rymma bostäder och en matbutik i gatuplanet.
Politikerna är tämligen ense när det gäller bebyggelsen men den borgerliga oppositionen och landsbygdspartiet signalerar missnöje med hur biltrafiken beskrivs i förutsättningarna för utvecklingsplanen.
– Alldeles för trafikfientligt. Det är absolut nödvändigt att centrum förblir tillgänglig för biltrafik. Det måste fungera i ett växande Luleå, säger Anders Josefsson (M).
Både KD och Centern påpekar att den egna bilen är det ofta det enda tillgängliga färdsättet in till centrum för landsbygdens befolkning.
Det är samhällsutvecklingskontoret som ska ta fram utvecklingsplanen tillsammans med berörda. Tidigare har Råneå och Hertsön fått en sådan plan och nu är det alltså turen kommen till centrum.
Henning Gjörup var en stadsarkitekt i Luleå från 1965 fram till mitten av 80-talet.