Högstadieskola i Antnäs fick nej: "Vi har skolor i dåligt skick"

L-förslaget att utreda en högstadieskola i Antnäs röstades ned i kommunfullmäktige. En sådan satsning skulle kunna innebära slutet för Bergskolan på Bergnäset i nuläget, menar Socialdemokraterna. "Vi har mycket att investera i skolan", säger Maria Müller (S).

Politikerna har inte sommarlov. Stora delar av måndagens kommunfullmäktige kom att handla om skola och landsbygd i Luleå, där både ett badhus i Råneå och en högstadieskola i Antnäs diskuterades – och avslogs.

Politikerna har inte sommarlov. Stora delar av måndagens kommunfullmäktige kom att handla om skola och landsbygd i Luleå, där både ett badhus i Råneå och en högstadieskola i Antnäs diskuterades – och avslogs.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2024-06-17 17:47

Det var i en motion som Fredrik Hjälte (L) föreslog att utreda om det är möjligt att starta en 7-9 skola i Antnäs.

I barn- och utbildningsnämnden fick motionen avslag, och på måndagen dök den upp som en punkt på fullmäktige.

Det blev en ganska lång debatt.

– Jag tycker det är fegt att inte göra den här utredningen faktiskt. Vi behöver titta på vad vi kan göra för landsbygden i Luleå kommun. Vi kan inte bara satsa på stadsdelarna och centrum. Tråkigt att det föreslås avslag, säger Fredrik Hjälte som ganska snabbt fick stöd av Moderaterna och Centerpartiet som yrkade bifall till motionen.

Vänsterpartiets Mathias Karvonen tyckte att en sådan utredning kunde vänta. Jonas Brännberg från Socialistiskt alternativ, Samuel Ek från Kristdemokraterna och Ingrid Vesterlund från Sverigedemokraterna yrkade på bifall.

– Det är en stor fördel att ha närhet till skolan, säger Brännberg.

– Vi tycker att finns det elevunderlag, ska skolan vara så nära som möjligt, säger Ek.

– Vi ser det här bara positivt, säger Vesterlund.

Thomas Söderström (L) tyckte inte att det andas framtidstro att avslå motionen.

– I socialdemokraternas värld är det tydligen enbart förskolor som ska vara nära, och knappt det. Man är inte intresserad av att satsa just på sörbyarna, säger han.

Det fick kommunalrådet Fredrik Hansson (S) att ge sig in i debatten, trots att han förklarade att han egentligen inte tänkt debattera en högstadieskola i Antnäs. Men han ville bemöta påståendet att det inte satsas på landsbygden.

– Vi håller på med en omfattande dialog för service på landsbygden. Vi håller på att sammanställa det och har ett utkast. Det kommer konkreta förslag, säger Hansson.

– Tack för förtydligandet, Fredrik. Men det har inte hänt något i sörbyarna än, kontrade Fredrik Hjälte. 

undefined
Arne Nykänen (C) lyfte upp några siffror utifrån hur elevunderlaget ser ut just nu på Bergnäset och i sörbyarna. Centerpartiet vill se en högstadieskola i Antnäs.

Arne Nykänen (C) redovisade det nuvarande elevunderlaget för sörbyarna och Bergnäset.

– På Bergnäset har vi 160 elever i högstadieåldern i dag, i sörbyarna har vi 250 elever, säger han.

Vad tänker du om att man inte vill utreda möjligheten till en högstadieskola, utifrån de siffrorna?

– Någonstans ser de det som självklart att man vill ha skolor centralt. Vi har inte en högstadieskola i sörbyarna, men vi har en på Bergnäset. Så i dagsläget är det inte så konstigt att man använder sig av den. Tittar man på utvecklingen på sikt kommer elevunderlaget i sörbyarna öka, då finns det anledning att fundera, säger Nykänen.

Centerpartiet tycker att sörbyarna borde ingått i skolutredningen för Bergnäset, eftersom områdena hänger ihop.

– Vi tror man behöver ha en högstadieskola i sörbyarna. Det är en fördel för bygden att ha skolan nära.

Ska man lägga ner skolan på Bergnäset då?

– Man behöver se över lösningar för det. Vi har en friskola på Bergnäset redan i dag, en högstadieskola som blir kvar. Så det finns alternativ för barn som bor på Bergnäset, säger Nykänen.

Maria Müller, som har tre mandatperioder i barn- och utbildningsnämnden bakom sig och även är ledamot i fullmäktige, säger att ekvationen inte går ihop i nuläget.

Varför är ni inte beredda att göra en utredning?

– Problemet är att vi inte har underlag för två 7-9 skolor. Är det så att vi startar i sörbyarna klarar inte Bergskolan det hela. Vi har byggt upp en väldigt fin struktur runt Bergskolan, mycket tack vare eleverna vi har fått från sörbyarna. De står för en stor del av underlaget. Vi har väldigt kompetenta lärare. De säger att vi bara tänker på lärare, men forskning visar att det som är framgångsrikt, är det som händer i klassrummet med legitimerade och behöriga lärare. Det är det som är största faktorn till att eleverna kan nå sina mål.

undefined
Maria Müller (S) förklarar att det inte finns elevunderlag för två skolor; både en på Bergnäset och en i Antnäs. Det skulle mest troligt innebära att skolan på Bergnäset inte klarar av att bedriva undervisning.

Müller säger också att förvaltningen gjort en "miniutredning", ett mer fördjupat svar på en motion som de normalt brukar göra.

– Är det så att vi får en väldigt kraftig inflyttning, då är det ingenting som hindrar att vi tar upp frågan då.

Det finns kritik mot att ni inte tog med sörbyarna i utredningen kring Bergskolan, vad säger du om det?

– Det var diskussioner hit och dit, men vi landade i att vi inte tog med sörbyarna utan Bergnäset separat. Vi har mycket att investera i skolan. Hertsöskolan, Furuparksskolan som brann och vi har skolor i dåligt skick. Tunaskolan behöver en hel del, säger Maria Müller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!