Högstadiebyn har krympt i förvaltningens förslag

Barn- och utbildningsförvaltningen begär att det görs en förstudie av konsekvenserna av att lokalisera en högstadieskola till centrum.

Lokalstrategen Thomas Parvin säger att det inte finns behov av en ny skola på Hällbacken. "Vi som kommun har inte råd att bygga hur mycket nytt, hur utspritt och nära som helst".

Lokalstrategen Thomas Parvin säger att det inte finns behov av en ny skola på Hällbacken. "Vi som kommun har inte råd att bygga hur mycket nytt, hur utspritt och nära som helst".

Foto: Anna isaksson

Luleå2020-05-29 19:30

Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår att kommunstyrelsen tar initiativet till en förstudie för en högstadieskola i centrum. Frågor som rör väg, trafik, gång- och cykelvägar, parkering, kollektivtrafik och idrottshall måste bedömas och konsekvenserna måste beskrivas, något som BUF inte anser sig ha kompetens att göra.

– Är det så att lokaliseringen sker i anslutning till gymnasiebyn, vilket vi tycker är bra, är det viktigt att man gör en förstudie vilka konsekvenser det får, säger Thomas Parvin, lokalstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen. 

I nuläget finns två kommunala högstadieskolor i centrum, Residensskolan med 230 elever och Montessori med cirka 90 elever på högstadiet. Till centrala stan hör även friskolan Nya Läroverket på Bergviken med 429 elever. Befolkningsprognosen för centrala stan visar att både antalet barn och antalet elever i grundskola kommer att öka till 2028.

I beslutet om Framtidens skola 2016 sades att en 7-9 skola i centrum ska planeras för 500–700 elever till 2025. Socialdemokraterna har talat om att bygga en högstadieby i centrum. 

Förvaltningen föreslår en högstadieskola med befintliga 300 elever med möjlighet att växa utifrån egen attraktionskraft. 

I ett första steg bedöms att Montessori årskurs 7-9 kan flyttas till Residensskolans närhet, om man hittar lokaler. Då kan årskurserna F-6 vid Montessori få mera platser.

Socialförvaltningen kommer att stänga Örnens äldreboende i grannkvarteret när det nya, stora äldreboendet på Kronan tas i bruk vid årsskiftet. 

– Utifrån barn- och utbildningsförvaltningen har jag inga kommentarer kring det i dag. Vi vill hitta lokaler som är lämpliga för skolan och gärna i anslutning till gymnasiebyn och Residensskolan, säger Thomas Parvin. 

I barn- och utbildningsförvaltningens förslag till investeringsplan för 2021–2023 ingår dessa projekt; skollokaler i centrum, Stadsöskolan, utbyggnad av Tunaskolan, kök och matsal på Örnässkolan, Borgmästarskolan, lastkaj på Antnässkolan samt duschbås i grundskolor.

Det blir ingen ny skola på Hällbacken, i alla fall inte de närmaste åren. Det finns inte behov av en ny skola, det finns nog med kapacitet på Björkskatans upptagningsområde och antalet barn minskar.

– Vi som kommun har inte råd att bygga hur mycket nytt, hur utspritt och nära som helst. Vi hittar sätt att lösa det inom upptagningsområdet, säger Thomas Parvin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!