Högre lön och bättre liv lockar jobbare till Norrbotten

Högre löner, bättre arbetsförhållanden och ökad livskvalitet är faktorer som gör att utländsk arbetskraft lämnar sina hemländer. Faktorer som bidra till att lösa kompetensbristen i länet. "Det här är inte anledningar bara för att arbeta tillfälligt utan för att stanna permanent", säger Marinela Cirstea, Randstad i Rumänien.

Marinela Cirstea, kom till Luleå från Rumänien för att berätta hur de arbetar för att hitta arbetskraft till företag i andra länder.

Marinela Cirstea, kom till Luleå från Rumänien för att berätta hur de arbetar för att hitta arbetskraft till företag i andra länder.

Foto: Reino Jillker

Luleå2023-12-01 09:30

Marinela Cirstea, arbetar i Rumänien med att hitta arbeten utomlands för rumäner. 

– De som söker sig utomlands är mellan 30–40 år. De åker inte för att prova på att arbeta utomlands utan de har bestämt sig för att stanna. I de flesta fall åker mannen först för att hitta ett arbete. Sedan kommer kvinnan och barnen efter, säger hon under ett event arrangerat av Randstad, som på en hårdnande marknad för rekryterings- och bemanningsföretag, berättade om vad de kan erbjuda potentiella kunder i Norrbotten.

Alexandru-Gabriel Crisan arbetar vid Esrange Space Center i Kiruna. Han kommer från Rumänien men flyttade med sin familj till Kiruna för jobbets skull. 

I dag har även hans fru fått jobb, i hennes fall på Kiruna kommun. Alexandru-Gabriel Crisans anställdes i december 2021.

– Jag jobbar med testning av raketmotorer, vilket jag tycker är häftigt. Att få arbeta inom ett sådant område är en barndomsdröm jag haft, säger han.

Det var andra gången han kommer till Sverige.

– Jag kom hit för livskvaliténs skull, men även för naturen som är en viktig del i mitt liv. Jag tycker också om vintern trots att den är 7–8 månader lång, så mina förväntningar uppfylldes, säger han.

I livskvalitén ingår även andra faktorer, som de sociala trygghetssystemen, som sjukvård och förskolor. Men det finns även svårigheter med en flytt.

– Vårt största problem var att hitta en bostad. Jag skrev på kontraktet i december 2021, men hittade en bostad först efter fyra månader. Jag tror det är viktigt för arbetsgivare att tänka på detta innan man anställer människor från andra länder, säger han.

Ett annat problem är språket, något som SKF lokalt i Luleå har löst på sitt sätt.

– För några år sedan så bestämde vi att inte ha svenska som ett krav när vi rekryterar till vår lokala verksamhet i Luleå för att inte diskvalificera kandidater på grund av språket. Vi är ett globalt företag och jobbar alla härifrån med kollegor i andra världsdelar. Det gör att vi inte ser svenskan som det huvudsakliga språket i våra yrkesroller. Svenskan är mera språket vid kaffebordet, säger Rikard Almqvist, SKF, som var en av åhörarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!