Högersväng får kritik

Den hårdaste kritiken kommer från vänster. Här talas om en högergir och både klimat och öppenhet har försämrats.

Vill inte. Vänsterpartiets Nina Berggård (V) ogillar att partiet sammanförs med SD bara för att de i likhet med Oscar Rosengren är kritisk mot kommunledningen.

Vill inte. Vänsterpartiets Nina Berggård (V) ogillar att partiet sammanförs med SD bara för att de i likhet med Oscar Rosengren är kritisk mot kommunledningen.

Foto: Linda Wikström

Luleå2015-09-14 06:00

– Ja, det upplever nog alla utom Moderaterna. Och det har skett en påtaglig högervridning, det är den åsikt som råder, säger Nina Berggård, gruppledare (V).

Berggård tycker inte att oppositionen hade större inflytande förr men bättre insyn i de beslut som komma skulle.

– Nu är det Nacka-modellen som gäller, det största partiet söker sig mot det största oppositionspartiet. Det var ju inte så att vi i sak alltid tyckte lika som S på Kalles tid men öppenheten har blivit klart sämre. Och det har blivit mer småaktigt och respektlöst, säger hon.

Hon ogillar att vänsteroppositionen i fullmäktige sammanknippas med Sverigedemokraterna.

– När SD kom in i fullmäktige var vi överens om att inte placera apan i knät på varandra. Det var inte på den nivån vi skulle föra debatten, säger hon.

Nina Berggård påpekar att kommunpolitiken i Luleå är pragmatisk och att partierna är överens "i 95 procent av besluten".

– Då behövs det inte brösttoner och mästranden.

Hon lägger ansvaret för det försämrade klimatet på Niklas Nordström och ogillar bland annat starkt att denne i debatten påpekat att alla gruppledare får sina arvoden av kommunen.

– Det kan komma vad som helst från honom. Vi behöver inte alltid vara överens men när vi inte ens möts med respekt.

Rättvisepartiets gruppledare Jonas Brännberg säger:

– Det handlar om två saker. Dels har det skett en kraftig högersväng rent politiskt med mer privatiseringar och utförsäljningar. Där är Lulebo och badhuset i Hertsön två exempel. Men det har även skett en förändring i klimatet, det är mer hemlighetsmakeri och mindre insyn i dag, säger han.

Brännberg menar att det inte bara är oppositionen som kommunledningen håller från sig.

– Det är inte bara vi som hamnat på läktaren. Det gäller även medborgarna. Det märks i en rad frågor som Lulebos försäljningar, nedläggningen av skolan i Vitå, flytten ny återvinningscentral på Lövskatan och rivningarna i Svartöstaden. Där har man inte fört en demokratisk dialog med berörda, säger han.

Även Brännberg har noterat att Socialdemokraterna har hittat ett nytt bollplank.

– Man har en nära dialog med Moderaterna men ingen annan. Det är inte bara vi som reagerat på förändringen, säger han.

Han ser även en förändring på kulturområdet.

– Norrbottensteatern fick inte ett utlovat extra anslag. I stället satsar man på Austin-projektet som mer är business än kultur. Det är en rad tjänstemän som åker dit och konfererar

Förändringen tillskrivs kommunalrådet Niklas Nordström men Jonas Brännberg påpekar att dennes parti inte protesterar.

– Många vill hävda att Niklas Nordström står långt till höger. Men samtidigt accepterar hans parti den politik som förs, säger Brännberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om