Videon är inte längre tillgänglig
Det är årsstämma den 28 februari 2011 och ägarna beslutar att dela ut 170 miljoner kronor till sig själva.
Fler utdelningar blev det.
Det handlar om friskolan Baggium, som nu heter Praktiska och har ett riskkapitalbolag som stor ägare.
En av många friskolor i företaget finns i Luleå. Skolorna i Kiruna och Haparanda är nedlagda medan planerna på att öppna skola i Piteå aldrig blev av.
För några år sedan kontrollerades friskoleföretaget av socialdemokratiske Kungsbackapolitikern Ole Salsten samt en kollega, via deras bolag Nordstenen.
Det ska sägas att det fanns flera verksamheter i Nordstenen när den stora aktieutdelningen gjordes. Ägarna hade 2010 sålt några av sina dotterbolag, de bolag där skola och vård låg, och året efter klubbade de alltså igenom utdelningen.
Mera
Sedan dess har de tagit ut ytterligare 165,5 miljoner kronor.
– Ja, och allt är från försäljningen, det är inte pengar från löpande verksamhet, det är inte elevernas pengar. Pengarna är heller inte bara från försäljningen av friskolan utan det ingick ju vårdverksamhet. Man kan alltid fundera på om det var rätt eller fel prislapp på det vi sålde. Det finns jättemånga som tjänar pengar på skolan, ingen kritiserar Skanska för att tjäna pengar på att bygga skolor eller att de som levererar skolmaterial också gör det. Är det värre att tjäna pengar på att organisera skolan än att sälja varor, undrar Ole Salsten.
Även då
Även innan försäljningen togs pengar ut. Exempelvis så betalades 4,0 miljoner ut 2007, året efter 4,8 miljoner och sommaren 2009 togs tio miljoner ut.
Sammanlagt 2007-2010 tog ägarna ut 68,5 miljoner kronor, varav en del efter försäljningen.
Och Salstens bolag Nordstenen är dessutom kvar som ägare i friskolorna, nu med en knapp tredjedel. Huvudägare är nordiska riskkapitalbolaget FSN Capital och friskolorna ligger i en fond ihop med ett bageriföretag och hustillverkare från Danmark.
Lagt ner
Antalet friskolor har krympt till 36.
Praktiska uppger att avvecklingen sker eftersom elevunderlaget sjunker. Samtidigt redovisade Praktiska i årsredovisningen för 2012 en förlust (resultat efter finansnetto) på 36 miljoner kronor. En kontrollbalansräkning upprättades, det måste göras när ett bolag kan vara på obestånd. Ägandet i Praktiska har en konstruktion med flera bolag där det är möjligt flytta pengar mellan bolagen, exempelvis för att täcka förluster.
Kuriren lät en erfaren revisor studera räkenskaperna.
– Lyckas de inte vända det här är de i behov av koncernstöd för att klara sig, summerar revisorn.
I augusti i år uppgav Praktiska att ekonomin förbättrats.