Höga elpriser – men inget rekord: "Minnet är kort"

Elpriset svider just nu, men det är inte frågan om något rekordpris. Väder och vind påverkar elpriset i Sverige, men också elpriset på kontinenten.

Blåsten påverkar spotpriserna på el, framförallt i södra Sverige. I dagsläget kan lite vind göra skillnaden mellan import eller export av el. Jämfört med ifjol har det blåst 70 procent mindre i år.

Blåsten påverkar spotpriserna på el, framförallt i södra Sverige. I dagsläget kan lite vind göra skillnaden mellan import eller export av el. Jämfört med ifjol har det blåst 70 procent mindre i år.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Luleå2021-02-17 05:45

Elpriset har stigit kraftigt sedan i november förra året, men ligger inte på någon rekordnivå även om det svider i plånboken. Spotpriset på rörlig el låg på 46,01 öre den 16 februari i prisområde ett, där hela Norrbotten ingår. 

– Minnet är kort, 2020 var en väldigt mild vinter och mycket vatten i magasinen, då var elpriserna otroligt låga. 2019 hade vi ännu högre elpriser i januari–februari än vad vi har i dag. Man glömmer lätt vad som är normalt, säger Patrik Andersson, avdelningschef kund och affärer Luleå Energi. 

Var 2019 ett toppår?

– Ja, det kan man säga. I januari 2019 var det rörliga priset 55 öre, att jämföra med i år då var det 45 öre per kilowattimme, det är 20 procent lägre än det var 2019, säger Patrik Andersson. 

Elpriset påverkas av flera faktorer; hur mycket vatten som finns lagrat i vattenkraftverkens magasin, hur mycket det blåser, tillgänglig kärnkraft, hur kallt det är, priset på olja och kol, priset på utsläppsrätter, elpriset på kontinenten framförallt i Tyskland samt svenska kronans kurs i förhållande till euron. Energiskatten och elöverföringsavgiften påverkar också priset. 

– Det är betydligt kallare än i fjol, det är 15 grader kallare än i januari 2020. Det är mycket mindre vind än förra vintern, i år är det 70 procent mindre vind och så har vi mindre kärnkraft än ifjol.

– Om man tittar på andra faktorer så är priserna på kontinenten högre, på grund av högre olje- och kolpriser och priset på utsläppsrätter. Priset på utsläppsrätter ligger rekordhögt, över 40 euro per ton. Då blir det dyrare att producera el. Det slår över på oss när vi måste importera, säger Patrik Andersson. 

Tack vare att elnätet byggs ut över gränserna i Europa kommer sårbarheten att minska. 

– Det blir som ett reservnät, när vi har ett överskott och när vi har ett underskott. Vi blir mindre och mindre sårbara i besvärliga situationer, tack vare den resa vi har påbörjat. Jag tycker vi är på god väg att ha ett bra elsystem, säger Patrik Andersson. 

Prognosen visar på sjunkande elpris; 35 öre per kilowattimme i mars, 30 öre i april och 25 öre i maj i prisområde ett. 

– Det faller ju snabbt. Jag tycker inte det varit kris än så länge, säger Patrik Andersson.

Månadspriset för det rörliga elpriset varierar mycket; under 2019 mellan 25,99 öre till 54,91 öre som mest. Under 2020 från 6,60 öre till 31,34 öre som mest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!