Höga arvoden till alla gör många nöjda

Goda villkor råder för den politiska oppositionen i Luleå. Arvodena är höga jämfört med andra kommuner men systemet gillas av alla parter.

Jobbar. Erland Nilsson är ensam i sitt parti i fullmäktige men lyfter 25 000 kronor i arvode per månad.

Jobbar. Erland Nilsson är ensam i sitt parti i fullmäktige men lyfter 25 000 kronor i arvode per månad.

Foto: Karin Bergdahl

Luleå2016-06-04 05:00

Om Anders Josefsson varit moderaternas gruppledare i Piteå i stället för i Luleå hade han fått 10 433 kronor i månaden i arvode. I Luleå får han 52 416 kronor i månaden.

– Oj, det var stor skillnad. Jag skulle inte kunna arbeta med politiken som jag gör med det arvodet, det skulle kräva att jag även hade ett heltidsjobb, säger Josefsson.

Erland Nilsson får 25 584 kronor i månadsarvode för att leda Landsbygdspartiet, det minsta partiet i kommunfullmäktige i Luleå.

Om han i stället stått i spetsen för Umeås minsta parti hade han fått nöja sig med 3 798 kronor i månaden.

– Jag blir förundrad att det är så stor skillnad. Men jag tänker inte ha dåligt samvete, jag missar inte ett sammanträde och jobbar hårt. Vi har bara ett mandat men tack vare arvodet och insynsplatser kan vi vara med i det viktigaste politiska arbetet, säger Nilsson.

Luleå kommun är alltså generös med sina oppositionspolitiker. Det visar en jämförelse med några andra kommuner som Kuriren gjort.

– Vi har ju haft det såhär länge. Vi menar att alla partier som är invalda i fullmäktige har medborgare som de företräder. Då är det bra om de har en chans att vara väl insatta i våra frågor, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

Hon påpekar att i många större kommuner finns politiska sekreterare som avlönas av skattepengar. Där är politikernas arvoden lägre.

– Vi har valt att lägga pengarna på de förtroendevalda, säger hon.

Hon ser ingen nackdel med systemet.

– Nä, men en förväntan. Jag förväntar mig att gruppledarna är väl insatta i de ärenden vi behandlar. Och att de deltar. Vi har reglerat vad gruppledarna ska göra för sitt arvode, säger Stålnacke.

Statsvetaren Simon Matti menar också att de höga arvodena mest är av godo.

– De partier som inte är styrande måste ha bra villkor för att bedriva en bra opposition. Det får inte bli ett nedköp att hamna i opposition för makten växlar. Det är viktigt för en livskraftig demokrati, säger han.

Matti menar dock att det finns faror med att politikerna själva bestämmer över sina arvoden och att oppositionen blir beroende av de styrande för sin försörjning.

– Det finns alltid en risk även om jag har svårt att de det som ett reellt problem. Det är konstigt men det är samtidigt svårt att se hur det annars ska vara, säger han.

Och politikers arvoden är ett sammelsurium – trots SKL:s rekommendationer har kommunerna olika modeller.

– Vi kollade lite runt på andra kommuner när vi skulle uppdatera våra arvoden. Men det skiljer ju som natt och dag mellan alla, säger Siv Lundqvist, ansvarig handläggare på Umeå kommun.

Så mycket får politikerna – arvode per månad

Arvoden

Luleå:

Kommunalråd ett – 65 520 kronor.

Kommunalråd två – 59 2680 kronor.

Oppositionens gruppledare (nio personer) – från 52 416 till 25 584 kronor. Summorna utgår från procent av riksdagsarvodet – 105 till 35 procent plus 3 744 kronor per mandat.

Piteå:

Kommunalråd ett och två – 62 083 kronor.

Oppositionens gruppledare (nio personer) – från 10 141 till 7 808 kronor. Summorna utgår från ett grundbelopp plus ett påslag per mandat. Arvodet täcker arbete kopplat till uppdraget som gruppledare, för uppdrag utöver ges mötesarvoden.

Skellefteå:

Kommunalråd – 59 614 kronor.

Oppositionens gruppledare – ett fast arvode på 9 538 kronor (sju personer), samma belopp för alla. Gruppledarna har dock rätt till mötesarvoden samt ersättning för resor, konferenser, utbildning med mera.

Umeå:

Kommunalråd ett – 74 602 kronor.

Kommunalråd två och tre – 65 650 kronor.

Tre gruppledare (MP, L, V) får 41 777 kronor, en gruppledare (C) får 38 793 medan fyra gruppledare (KD, SD, Fi, AP) får mellan 5 318 och 3 798 kronor. Arvodena bygger på procent utifrån grundbeloppet 59 682 kronor.

Gävle:

Kommunalråd ett – 62 400 kronor.

Kommunalråd två – 49 920 kronor.

Kommunalråd tre – 43 680 kronor.

Kommunalråd fyra – 40 560 kronor.

Dessa fyra tillhör alliansen och styr kommunen.

Oppositionens gruppledare är också kommunalråd, fem personer på fyra partier, S har två råd. De fem får arvoden mellan 49 920 till 19 968 kronor. Fem partier har även politiska sekreterare med löner mellan 62 400 och 24 960 kronor som betalas av kommunen.

Jämförelsen mellan de fem kommunerna visar att Luleå och Gävle har de högsta arvodena. I Gävle har alla åtta gruppledare höga arvoden – KD är minst men har ändå ett kommunalråd som får drygt 40 000 kronor i månaden.

I Piteå och Skellefteå har kommunpolitikerna betydligt snålare villkor. Men även i stora Umeå kommun är de arvoden som oppositionens gruppledare lyfter lägre, det gäller särskilt de små partierna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!