Hög tid för renovering

Klocktornet vid Nederluleå kyrka har tillfälligt bytt skepnad, från kalkvitt till ljusblått. Renoveringarna är i full gång, och i höst ­träder det 150 år gamla tornet ur sin puppa.

LULEÅ2006-06-16 06:00
Byggnadsställningar klädda med blått nät ramar in tornet på alla sidor, och högt däruppe klättrar byggnadsarbetarna Lars Eriksson och Anders Lindquist. Det kittlar lite magen när vi andfådda kliver upp på översta våningen på byggnadsställningen. På nästan 20 meters höjd har man en magnifik utsikt över Gammelstads världsunika kyrkstad.
- Vi började jobba med putsen för en vecka sen, berättar Lars Eriksson. Vi håller på att lappa putsen på fasaden, lägger på bruk där putsen har trillat bort eller blivit frostsprängd.

Inte hur som helst
På grund av klocktornets ålder kan renoveringen inte göras hur som helst.
- Vi har ju i uppdrag att få det att efterlikna originalet så mycket som möjligt. Bruket är av samma typ som man använt tidigare, och vi blandar in kolsyrat vatten för att det ska få rätt egenskaper, säger Lars Eriksson
När rappningen är färdig ska hela tornet kalkas in för att återfå sin helvita färg - en tidskrävande process som görs för hand sju till nio gånger.
Väl nere på marken igen, berättar kyrkans fastighetstekniker Hans Sundling om de krav som ställs på reparationer av äldre byggnader.
- Riksantikvarieämbetet måste godkänna renoveringen innan man kan sätta igång, säger han. Vi har varit i kontakt med en konsult som hjälpt oss att ta fram metoder för rappningen. Egentligen skulle vi börjat arbetet redan förra året, men riksantikvarien godkände inte metoden vi valt, så vi fick börja om.
Renoveringen behövs. Det är nästan 50 år sedan den senaste upputsningen, och Hans Sundling berättar att det har trillat ner bruk titt som tätt de senaste åren.

Korset ska förgyllas
- Nu ska det väl hålla tills jag går i pension i alla fall, säger han och skrattar.
Putsen är inte det enda på tornet som förbättras. Överbyggnaden i trä ska målas om och korset högst upp ska förgyllas. De plåtar som täcker tornets utskjutande delar ska bockas om och ytbehandlas för att återfå sin ursprungliga form och motståndskraft mot vädergudarna. Hela arbetet är planerat att vara klart i augusti.
Renoveringen av klocktornet beräknas kosta över två miljoner kronor. Nederluleå församling står för en stor del av kostnaderna, men de har också fått bidrag från Luleå stift.

Upp i tornet
Eva Bergman, som är kyrkans informatör, berättar att de i framtiden vill att besökare ska kunna gå upp i tornet. för att uppleva utsikten.
- Hittills har det bara varit möjligt att gå upp tillsammans med en guide, säger hon. Det har till exempel handlat om konfirmander eller grupper med special­guidning.
På tur för renovering står stigluckorna, de valv som markerar ingången till kyrkogården runt kyrkan. När ett sådant arbete kan komma igång är dock inte bestämt ännu.
fakta
Kyrkobyggnaden invigdes 1492.
Kyrkan har haft flera klockstaplar tidigare . Nuvarande klocktorn stod klart 1852.
Klocktornet är murat i natursten, som sedan rappats och kalkats vitt.
Gammelstads kyrkstad utgörs av 424 kyrkstugor. Tillsammans med kyrkan blev den 1996 upptagen på Unesco:s världsarvslista.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om