Hög standard i skolkök

Persöskolan har numera ett skolkök utöver det vanliga. Efter en renovering uppfylls samtliga EU-krav och all mat kan nu tillagas på plats. Barnen jublar - ännu mer. - Det har alltid varit bra mat här, säger 12-årige Oliver Aidanpää som ändå ser fram emot det nya köket.

ETT HOTELL. "Det här är som på hotell", kommenterar förstaklassaren Sara Lindberg då hon och kompisen Filippa Kummu mumsar tacos som för övrigt var elevernas val, dagen till ära.

ETT HOTELL. "Det här är som på hotell", kommenterar förstaklassaren Sara Lindberg då hon och kompisen Filippa Kummu mumsar tacos som för övrigt var elevernas val, dagen till ära.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2008-11-29 06:00
I fredags återinvigdes Persöskolan matsal efter en omfattande renovering. Rektorn Rikard Niva berättar om bakgrunden, om hur köken i både förskolan och grundskolan stod inför renoveringsbehov och att de då valde att slå ihop båda till ett. Även förskolan är på väg att byggas ihop med skolan.- Resan till köket är lite rolig, på grund av nya EU-direktiv om vad som gäller har vi numera mer än ett tillagningskök, standarden är så hög att vi uppfyller kriterierna för catering, säger han och tillägger att de därmed får dela kött och kyckling på plats, det är vid det som gränsen för vad ett kök får och inte får göra dras.Mer lokalproducerat
Nu kan också ännu fler lokalproducerade produkter köpas in, Rikard Niva uppger att de i dagsläget köper potatis, fårkött, fisk och älgkött från bybor. - Persöskolans kök tillhör verksamheten, i vanliga fall tillhör skolköken kommunens skolmåltider. Självklart samarbetar vi med skolmåltiderna.Skolans 180 elever verkar också gilla maten, dagen till ära serveras elevernas val - tacos. Lisa Jaako och Emmy Näslund i årskurs sex berättar att maten alltid varit bra på skolan. När de ombeds önska något beträffande skolmaten funderar de en stund.- Jag vet inte riktigt, vi har så bra mat redan, säger sedan Lisa Jaako.Önskevecka varje år
Tjejerna berättar också att skolans elever en gång per år får bestämma vilken mat som ska serveras under en hel vecka, en så kallad önskevecka. Då blir det rätter som pannkaka, hamburgare, palt och nuggets samt tacos förstås.- Till julen får vi alltid julbord med varsin dricka till, säger Emmy Näslund.12-årige Oliver Aidanpää tycker det ska bli jättespännande med ett nytt kök, han ser fram emot ännu bättre mat och fler maträtter att välja mellan.- Vi har alltid haft bra mat, varierad kost med fisk och allt möjligt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!