Så ska polisen öka tryggheten på festivalen

Putte i parken är i Luleå för andra året i rad och polisen satsar på hög närvaro och synlighet för att öka tryggheten.

Christer Karlsson, polisinsatschef, ansvarar för polisens operativa arbete med att upprätthålla allmän ordning och säkerhet under helgen. (Arkiv)

Christer Karlsson, polisinsatschef, ansvarar för polisens operativa arbete med att upprätthålla allmän ordning och säkerhet under helgen. (Arkiv)

Foto: Laila Bäckström

Luleå2023-07-13 09:00

Stadsfestivalen Putte i parken arrangeras i Luleå för andra året i rad och under tre dagar kommer stadens gator att åter att fyllas med tusentals festivalbesökare.

I fjol hade Putte i parken cirka 80 000 besökare och även i år kommer flera samhällsaktörer att finnas på plats för att öka tryggheten.

Christer Karlsson, polisinsatschef, ansvarar för polisens operativa arbete med att upprätthålla allmän ordning och säkerhet under helgen, främst genom att se till att samarbetet mellan polis, socialtjänst och ordningsvakter fungerar. 

– Vårt fokus är att arbeta förebyggande genom att ha en hög synlighet och närvaro. Alla bär reflexvästar så att folk ser vart vi är, säger han.

Christer Karlsson har lång erfarenhet av att arbeta under festivaler och vet om svårigheten med att motverka brott som sker i det offentliga rummet under arrangemang där det konsumeras alkohol.

– Det är en festival och tyvärr kommer det att ske brott. Folk kommer att dricka under arrangemanget och vi behöver hålla koll på dem som är överförfriskade och då behövs även ett gott samarbete med krögarna. Minskad berusningsnivå minskar risken för att både begå och bli utsatt för brott.

Under helgen görs diverse kontroller och polisen lägger extra koll på matställena vid stängningsdags.

– Vi kan kontrollera att krögarna håller en bra servering och att det inte sker överservering av alkohol. När öltälten stänger blir det tryck vid mattälten. Det blir lätt gruff i matkön så där kommer vi också att närvara.

Ett tätt samarbete mellan polis och socialtjänst, är enligt Christer Karlsson a och o, inte minst när det kommer till överförfriskning och alkoholkonsumtion bland ungdomar som inte har åldern inne. I fjol omhändertogs sju minderåriga på festivalområdet, för berusning.

– Det man ser överlag är att när det är festival så kommer ungdomar som konsumerar alkohol, att besöka den. Vi kommer att arbeta aktivt med denna målgrupp och socialtjänsten kommer att finnas närvarande.

– Anträffar vi en berusad minderårig så kommer vi antingen att överlämna denne till föräldrarna eller så tillkallar vi socialarbetarna som får ta över, säger Christer Karlsson och nämner återigen vikten av ett gott samarbete med andra aktörer.

– Utan ordningsvakterna hade det inte fungerat, de är polisens förlängda arm. De gör ett fantastiskt jobb och är betydligt fler än oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!