Hög chef bröt mot reglerna – sponsrade bilresa till England

Luleå kommun har betalat 19 600 kronor för en logotyp på en motorhuv.
Marknadsföring av vuxenutbildningen menar skolans chef.
– Vi ror ju med alla åror för att locka elever, säger Nicklas Häggström.

19 600 kronor plus moms. Så mycket har Luleå kommun fått betala för att sätta vuxenutbildningens logotyp på motorhuven. Bilen kördes från Luleå till England förra sommaren, för att ställas ut på en mässa.

19 600 kronor plus moms. Så mycket har Luleå kommun fått betala för att sätta vuxenutbildningens logotyp på motorhuven. Bilen kördes från Luleå till England förra sommaren, för att ställas ut på en mässa.

Foto: Hampus Norén

Luleå2025-02-10 05:00

Nicklas Häggström som är chef för vuxenutbildningen i Luleå har tilldelats en skriftlig varning för att han brutit mot kommunens regler för sponsring och brutit mot policyn mot jäv, mutor och annan korruption. 

Han lät kommunen betala 19 600 kronor plus moms som ersättning för att vuxenutbildningens logotyp placerades på motorhuven på en bil. Bilen kördes från Luleå till en mässa i England förra sommaren av Michael Kerry, "Mike the mechanic" som jobbade som lärare på fordonsutbildningen på komvux.

– I min värld så är det inte sponsring. Jag köpte en reklamplats, marknadsföring, men det blev då tolkat som sponsring, säger Nicklas Häggström. 

undefined
Nicklas Häggström, chef för vuxenutbildningen i Luleå, säger att han såg loggan på motorhuven som ett sätt att marknadsföra vuxenutbildningen. "I min värld så är det inte sponsring", säger han.

Vuxenutbildningen brukar delta på utbildningsmässor för att marknadsföra sig.

– Det är ju som att köpa en rollup i stort sett, fast den sitter på en bil. Jag menar inte på något sätt att slingra mig, jag vill bara förklara hur jag såg på saken, säger Nicklas Häggström.

Bilresan till England, hur troligt är det att man lockar elever till vuxenutbildningen med den?

– Vi ror ju med alla åror för att locka elever, inte kanske exklusivt från England men det var ju resan genom Sverige där man gjorde stopp och pratade, de var ju på mässor runt om i Sverige, säger Nicklas Häggström. 

Hur mäter man effekten av det?

– Jag kan inte mäta effekten av den specifika insatsen, vi gör massor med insatser. Vi har faktiskt ökat lite grann, både i höstas och även under våren har vi fått litet fler sökande till våra yrkesutbildningar, säger Nicklas Häggström.

undefined
Vuxenutbildningen står det på motorhuven på "Alice" en Ford fiesta av årsmodell 1982. Förra sommaren kördes bilen från Luleå till Silverstone i England för en mässa. Luleå kommun har betalt 19 600 kronor plus moms för loggan på motorhuven.

I september förra året blev Nicklas Häggström bjuden på middag, med alkoholhaltiga drycker, av en leverantör. Detta strider mot kommunens policy mot mutor och korruption. Nicklas Häggström menar att det inte är frågan om något påverkansförsök från leverantörens sida, då upphandlingen redan var klar.

– Det är specifik utrustning som vi har upphandlat från den här leverantören. När det hela var klart, då bjöd han på middag. Så det är ingen påverkan från leverantören, men jag förstår att det kan låta så. Jag har inte handlat i något syfte att skapa mig själv fördelar, säger Nicklas Häggström. 

Förvaltningsdirektör Maarit Enbuske anser att det är befogat att tilldela Nicklas Häggström en skriftlig varning. Han hade inte informerat henne om sponsringen eller bjudmiddagen. 

– Jag såg en annons på Facebook, där den som hade fått sponsring hade skrivit om det, säger Maarit Enbuske, arbetsmarknads- och utbildningsdirektör.

undefined
"Vi handskas med skattemedel och våra pengar ska gå till barn och elever", säger Maarit Enbuske, arbetsmarknads- och utbildningsdirektör i Luleå kommun.

Nicklas Häggström har brutit mot kommunens riktlinjer för sponsring. För det första hade han inte rätt att besluta om sponsring, det har bara förvaltningschefen, för belopp som understiger 50 000 kronor. För sponsring som överstiger 50 000 kronor krävs politiska beslut. 

För det andra fanns det inget skriftligt avtal, vilket ska finnas om sponsringen överstiger 10 000 kronor.

Brukar du ta den här typen av beslut om sponsring?

– Nej, jag har aldrig tagit det och det hade jag inte gjort i det här fallet heller, säger Maarit Enbuske.

Av vilken anledning?

– Jag tänker att vi handskas med skattemedel och våra pengar ska gå till barn och elever, säger Maarit Enbuske. 

Bjudmiddagen från leverantören strider direkt mot kommunens policy "Nolltolerans mot jäv, mutor och annan korruption".

Varför ansåg du att det var befogat med en varning?

– Vi ska ju följa de riktlinjer och policy som finns i kommunen. Det påverkar också att det är två händelser, säger Maarit Enbuske. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!