Personalflykt från nattpatrullen oroar politikerna

Nattpatrullen i Luleå har drabbats av personalflykt, då nära hälften av personalen i en arbetsgrupp sagt upp sig eller tagit tjänstledigt. Nu ifrågasätter politiker om det brister i arbetsmiljön.

Bodil Wennerbrandt Sevastik, (S) ordförande för socialnämnden i Luleå. "Nattpatrullen har varit en stabil arbetsgrupp med stark vi-känsla. När några slutar kan det bidra till rörelse bland övriga kollegor", säger hon.

Bodil Wennerbrandt Sevastik, (S) ordförande för socialnämnden i Luleå. "Nattpatrullen har varit en stabil arbetsgrupp med stark vi-känsla. När några slutar kan det bidra till rörelse bland övriga kollegor", säger hon.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2024-02-26 20:00

Frågan om det finns brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet inom nattpatrullen togs upp av två ledamöter på kommunfullmäktige, Thomas Söderström (L) och Jonas Brännberg (SAV) i varsin interpellation riktad till socialnämndens ordförande Bodil Wennerbrandt Sevastik.

Detta sedan ett skyddsombud larmat en del ledamöter om tillbud i nattpatrullens verksamhet och brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet. 

Det ena tillbudet handlade om en olämplig bil då det var minus 35 grader kallt och det andra tillbudet gällde kränkande särbehandling, i kombination med hög arbetsbelastning. Bilen byttes ut direkt och handlingsplan är upprättad angående den kränkande särbehandlingen svarade Bodil Wennerbrandt Sevastik.

I en arbetsgrupp på 14 personer har sex personer slutat jobba, antingen har de sagt upp sig eller tagit tjänstledigt. Enligt skyddsombudet beror det på ohälsosam arbetsbelastning under en längre tid, då kraven överstigit resurserna. 

– Det här visar att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerar. Är det rimligt med närmare planerade 50 besök per natt plus larm? ifrågasatte Jonas Brännberg (SAV).

Bodil Wennerbrandt Sevastik medgav att nattpatrullen periodvis har hög arbetsbelastning. Då kan chef omfördela besök hos brukare mellan arbetsgrupperna. 

– Nattpatrullen har varit en stabil arbetsgrupp med stark vi-känsla. När några slutar kan det bidra till rörelse bland övriga kollegor, sade Bodil Wennerbrandt Sevastik.

Tim Larsson (S) ansåg att de två interpellationerna inte borde ha ställts och hävdade formalia.

– Det är inte en angelägenhet av större intresse för kommunen, det handlar om två tillbud och en specifik arbetsgrupp inom socialnämndens ansvarsområde. Socialnämnden har arbetsmiljöansvaret, inte kommunfullmäktige. Tillbuden har omhändertagits, det är inte en fråga för kommunfullmäktige, sade Tim Larsson (S).

Ylva Mjärdell (L) ansåg tvärtom att det var bra att fullmäktige debatterade arbetsmiljöfrågor inom omsorgen. 

– Jag är så glad att de här frågorna äntligen lyfts. Kompetensförsörjningen är en av våra största utmaningar, vi kan inte plocka folk från gatan som varken har kompetens eller ens intresse för att jobba med de som är sjuka, gamla och sköra. Patientsäkerhet och personalsäkerhet går hand i hand, sade Ylva Mjärdell (L).

Bodil Wennerbrandt Sevastik tyckte inte det var fel att debattera tillbuden.

– Bra att vi för en gång skull pratar om det här, även om det hör hemma i socialnämnden. Vi måste hjälpas åt och ragga folk. Kompetensförsörjning är en viktig sak, där är vi alla ambassadörer. Det är bra att vi lyfter upp arbetsmiljön här, sade Bodil Wennerbrandt Sevastik (S).

Liberalernas motion att utreda en akutskola i Luleå väckte en längre debatt, där partiet fick stöd av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Thomas Söderström hävdade att rektorer i dag placerar elever i tomma kontorslokaler eller i källaren på skolan. Akutskola är ett bättre alternativ menade han.

– Jag tycker det är bättre att vi ordnar upp det, sade Thomas Söderström. 

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Maritha Meethz (S) hävdade att det finns risker för utanförskap och stigmatisering med akutskolor. Den styrande majoriteten (S, MP och V) fick stöd av Centerpartiet och SAV för att avslå motionen, med röstsiffrorna 38-22.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!