I förhören med polischefen uppger sig denne vid flera tillfällen inte minnas samtalen med kvinnan från socialförvaltningen och arrestvakten. Då befälet både har blivit informerad om att 37-åringen hade en svår diabetes och fört den uppgiften vidare till arrestavdelningen.
En anledning till detta kan enligt polisbefälet bero på den arbetsmiljö som var vid detta tillfälle. Normalt sitter de tjänstgörande länsvakthavande polisbefälen på en avskild plats i ett eget rum. Men denna dag pågick arbeten där och vakthavande satt därför mitt i kommunikationssamtalen tillsammans med operatörerna vilket gör att det uppstår många störningar.
Skottlossning tog resurser
Samma dag var det dessutom en skottlossning i Kalix vilket innebar en högre arbetsbelastning än normalt.
I förhör beskriver denne att stressfaktorn i normala fall är enorm men denne dag var det än värre. Under förhören uppger polisbefälet att vakthavandes situation är någonting som arbetsgivaren blivit påtalad om under flera år och att det blir för mycket när allting som händer i Norrbotten ska gå genom vakthavande polisbefäl.
Norrbottens-Kuriren har sökt länspolismästare Håkan Karlsson för att kommentera anklagelserna och de bakomliggande faktorerna. I ett pressmeddelande meddelar han att polisledningen inte kommenterar åtalet som väckts mot två medarbetare men lämnar följande citat:
- Jag beklagar djupt den olyckliga utgången av händelsen i augusti och känner stor sympati med de anhöriga. Jag tycker det är bra att frågan nu får en rättslig prövning så att rätten får klara ut ansvarsförhållandena och så länge som den rättsliga prövningen pågår kan jag inte kommentera ärendet, säger länspolismästare Håkan Karlsson.