Hjälper ungdomar
Nu startar LO-distriktet en informationskampanj om de rättigheter som sommarjobbande ungdomar har.- Många ungdomar vet inte att de har rätt till ob- och semesterersättning. Därför informerar vi dem så att de har rätt anställningsvillkor, säger Kent Sundström
Förra året nådde man drygt 2.000 personer och målet är att nå lika många i år.
Sköter sig hyfsat
- De flesta företag i Norrbotten sköter sig mycket bra, kanske beror det på vår verksamhet, de vet att vi kommer och informerar dem som sommarjobbar, säger Kent Sundström som är en av de sex så kallade uppsökarna.
Han säger att man förra året fick kontakt med ett 40-tal ungdomar som inte hade rätt anställningsvillkor.
Skräckexemel
- Det värsta exemplet var en person som hade jobbat 13-14 dagar i ett sträck.
De vanligaste frågorna gäller arbetstider, ob-ersättning (ersättning för arbete på obekväm arbetstid) och semesterersättning. Undersökarna ställer frågor till de ungdomar som de träffar och tittar på deras lönebesked. Allt för att se om de fått rätt ersättning.
Regler för arbetstider
Informationen som ges handlar också om vilka arbetstider som ungdomarna ska ha.
- En flicka fick veta att hon kunde jobba natt trots att hon inte fyllt 18 år. Villkoret var att föräldrarna skulle säga ja. Men så är det inte, ingen under 18 år får arbeta efter klockan 22, säger Kent Sundström.
Lenita Karlsson är också uppsökare. Hon säger att hon och hennes kolleger också informerar ungdomarna om de skyldigheter som de har. Det handlar bland annat att komma i tid till arbetet.
Besöker alla kommuner
Störst problem har LO-facken med de ungdomar som arbetar inom handel och hotell & restaurang.
Informationskampanjen pågår i sju dagar och under den tiden ska samtliga länets 14 kommuner besökas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!