Lokala namn på växter finns över hela Sverige, men att kalla en ängsblomma för "student" eller till och med "vild student" känns som väldigt lokalt för Gammelstads kyrkby. Ändå hävdar många av dem som bor i kyrkbyn att "studenter" eller till och med "vilda studenter" är ett annat namn på rödblära.
Gun Persson, 99 år, är en av dem som är stensäker på att den rosa-röda blomman som växer i gräset utanför hennes kyrkstuga är en student. Hennes mor Edla Landberg, ytterligare en generation tillbaka, kallade rödblära för "student".
Kaj Bergman, välkänd kyrkbybo, fick höra namnet "student" av Gun Perssons mor i början på 1970-talet. Sedan dess har han funderat.
– Varför skulle man kalla den "student"? Kan det ha med norska studenter att göra? Har inte norska studenter röda studentmössor? undrar Kaj Bergman.
I kyrkbyn finns folk av alla de slag och naturligtvis även norrmän. Ole Petter Nordnes och Maria Nordnes har stuga bara några meter bort och har erfarenhet av norska studenter. Inte blomman, alltså, men studerande ungdomar
– Det finns en period innan tentamina och alla prov som kallas russeperioden i Norge. Då festar alla blivande studenter och då är de klädda i rött, berättar Ole Petter Nordnes.
Kan det vara så att festande norska studenter gav blomman namnet i Gammelstads kyrkby?
– I Norge heter blomman Sankt Hansnejlika, alltså midsommarnejlika, säger Maria Nordnes.
Denna fåkunniga reporter vågar sig på att kalla rödblära för tjärblomster, men det visar sig att det handlar om två olika blommor, fastän väldigt lika till utseendet. Tjärblomster har dock ett klistrigt ämne på stjälkarna, vilket rödbläran inte har.
Åter till blomnamnet "vilda studenter" eller "studenter" som brukas i Gammelstads kyrkby, för nu blir det ännu lite krångligare. I Ole Petter Nordnes och Maria Nordnes trädgård sitter nämligen Viviann Johansson, bördig från Ängesbyn. Hon protesterar med eftertryck när rödbläran kallas "student".
– Det är den där gula blomman som kallas för "student", säger hon.
Hon syftar på gulsporre, den höga ängsblomman med gula blommor. Den har namnet "student" i Ängesbyn.
Mysteriet tätnar och det är nu den bästaste av läsekretsar behöver hjälpa till.
Varifrån kommer blomnamnet "student"?
Var används "student" som blomnamn mer än i kyrkbyn och i Ängesbyn?
Och vilken blomma handlar det om egentligen? Rödblära eller gulsporre eller tjärblomster?
För övrigt kallas gulsporre i Norge för "torskemunn" på grund av att när man trycker på blomman från båda sidorna, öppnar den sig som en torskmun. Men det är en helt annan historia.