– Det är värdefullt att vi får möjlighet till riktade insatser och att ge "en till en-stöd" i högre grad. Vi vet att det finns många elever som inte klarat distansundervisningen på ett bra sätt, säger Maarit Enbuske, skolchef.
Stödet, den så kallade covidmiljarden, beslutades av regeringen för att kompensera för negativa effekter av coronapandemin och öka förutsättningar för alla barn och elever att få den utbildning de har rätt till.
För Luleå handlar det om ungefär sju miljoner, inkluderat fristående verksamheter och vuxenutbildning, som barn- och utbildningsnämnden nu fördelat.
– Vi är tacksamma över stödet. Restriktioner har drabbat elever och personal, och vi gör allt för att motverka de negativa effekterna, säger Emma Engelmark (S), ordförande i nämnden.
Fördelningen ser ut så här:
Arbetsmarknadsförvaltningen: 400 000 kr.
Extra SFI-grupp (svenska för invandrare) för unga elever, inklusive stöd för att stärka vägledning för fortsatta studier.
Grundskolan: 3,5 miljoner kr.
”Hej framtidsval”, en digital resurs för att stödja studie- och yrkesvägledning, skapas för att kompensera för utebliven prao.
Kompensation för merkostnader kopplade till simundervisning. Bland annat har elevergrupper krympts och separata bussar bokats.
Personalförstärkning. Riktade insatser för skolor som tvingats ha fjärrundervisning. Intensivstöd för elever med särskilda behov.
Gymnasiet: 1,5 miljoner kr.
Förstärkt stöd i undervisning. Exempelvis förlängda kurser och fler personal i lärstudion, en resurs som ger elever extra tid och hjälp.
Förskola: 1,1 miljoner kr.
Personalförstärkning. Bland annat för att möjliggöra ordinarie planeringsarbete på enheterna.
Resurscentrum: 500 000 kr.
Resurscentrum, där bland andra elevhälsan ingår, skapar ett projekt för att arbeta med psykisk hälsa kopplat till covid.
Modersmålslärare som extra stöd i sommarskolan.
– Det absolut viktigaste är att elever som ska vidare till något annat inte drabbas. Exempelvis de som går ut grundskolan eller gymnasiet. Vi bedömer att barnen på förskolan har längre tid på sig att hämta in det man eventuellt missat. På förskolan har problemet varit hög frånvaro av ordinarie personal, vilket gjort att planeringsarbetet blivit lidande, säger Maarit Enbuske.