Lulebo gick in i förhandlingarna med ett yrkande på en ökning med 7,07 procentenheter. Hyresgästföreningen höll inte med och de två parterna hade svårt att komma överens.
– Det enda vi var överens om i förhandlingarna var att vi skulle be HMK (Hyresmarknadskommitén) om hjälp, säger Mathias Uvemo som är affärsutvecklingschef på Lulebo.
Hyresmarknadskommitén kopplades in som medlare och tog fram förslaget 4,2 procent. Det blir en historiskt hög hyreshöjning för Lulebos hyresgäster.
– Utifrån andra referenser ute i landet var en höjning på 4,2 något vi kunde förvänta oss. Sen att vi har kostnadsökningar som är högre än det får vi försöka hantera på bästa sätt. Det är klart det blir en mindre peng till att investera i våra fastigheter för underhåll och sådana saker, säger Mathias Uvemo som är affärsutvecklingschef på Lulebo.
Johannah Malmin är förhandlare på Hyresgästföreningen.
– Det är en historisk hög överenskommelse i Luleå, men höjningen ligger lägre än snittet i landet. Vi är naturligtvis inte nöjda, men vi accepterar HMKs beslut.
– Vi hade såklart önskat att vi under förhandling hade kunnat komma överens om en lägre nivå. En sådan hög höjning blir tuff för hyresgästerna, säger hon.
Lulebo satsar alltid mycket på underhåll och att pengen till det blir mindre kommer inte märkas särskilt mycket för hyresgästerna, enligt Mathias Uvemo. Johannah Malmin på Hyresgästföreningen menar att det inte ska ligga på hyresgästen om kostnaderna för underhåll ökar, utan att det ska bostadsbolaget ordna med sin ägare som är Luleå Kommunföretag AB.
– Kostnadsökningar har under många år varit låga med bland annat minusräntor. Då bör fastighetsägare ha haft möjlighet att lägga undan till år som detta med högre kostnader. Det finns även historik i Lulebo där underhåll inte prioriterades under många år. Vi tycker inte att de åren ska vara någonting som hyresgästerna ska betala i efterhand.
Avtalet mellan Lulebo och Hyresgästföreningen gäller från och med den 1 juli 2023. Bilplatser och garage berörs inte av höjningen.