Tillsammans med historiekollegan Curt Persson fullföljde han ett omfattande forskningsprojekt som resulterade i boken "Luleå - de 400 första åren".
Nu lanserar universitetslektor Roine Viklund från Luleå tekniska universitet idén att ge det timrade rådhuset en mer framträdande placering i Luleås stadsliv.
– Det är en tanke som mognat fram under de senaste åren. Rådhuset har hamnat lite i skymundan på Gültzauudden. Jag tycker att rådhuset förtjänar att vara en plats som utmärker Luleå. Ingen annan stad har nämligen ett sådant rådhus. Den är unik även fast det är en kopia, understryker Roine Viklund.
Träbyggnaden i tre våningar uppfördes 1921. Den ingick i planen att skapa ett friluftsmuseum på Gültzauudden lagom till stadens 300 års-jubileum.
Därför lät man bygga en kopia av Luleås gamla rådhus från 1600-talet. Förebilden användes på sin tid som polisstation, arrest och rådhus mellan åren 1693-1861. Den ursprungliga byggnaden med sitt spåntäckta valmade mansardtak stod i stadsparkens sydvästra hörn.
– Rådhuset skulle kunna bli en symbol för gamla värden samtidigt som den visar på kontinuitet. Luleå är inte bara dagens fyrkantiga betongklossar utan en gång i tiden var det en trästad. Arkitekturen på rådhuset är hämtad från 1600-talet. Det finns inte byggnader i Luleå kvar från den tiden. Alla har rivits eller brunnit upp genom åren, förklarar Roine Viklund.
LTU-lektorn pekar mot stadsflytten i Kiruna som ett exempel på att det är tekniskt möjligt att flytta det gamla trähuset.
I visionen ingår att rådhuset ska fylla en ny funktion i stadsparken som på senare år genomgått en omfattande upprustning.
– Stadsparken är fin i sig, men den är på tok för underutnyttjad kan jag tycka som Lulebo. Rådhuset skulle skapa liv och rörelse och bli ett givet mål för turister. Tänk om det fanns ett fik i nedervåningen med en uteservering. Luleå guideförening och turistinformationen skulle kunna ha kontor där och på övervåningen skulle det finnas en utställning om Luleås historia, förklarar Roine Viklund.
Du låter engagerad?
– Det finns otaliga möjligheter att skapa något väldigt bra. Det är klart att det kostar pengar, men det skulle gå att göra utan alltför stora investeringar. Sedan får man förstås respektera att det inte finns hur mycket pengar som helst, men om jag finge drömma skulle det här bli jättebra.