Historia berättas genom maten

Nu kommer boken Mat och människor ? en norrbottnisk matresa genom tre sekel. Författaren Ann-Louise Lång som är antikvarie på Hägnan hade länge närt en dröm om att få skriva en bok utifrån sitt forskarintresse. Projektledaren för friluftsmuseets EU-projekt Matkunskapen, Jenny Björk, satte henne "på banan" och nu är boken klar. En vackert illustrerad njut- eller lärobok om man så vill.

LULEÅ2006-12-07 06:00
I dagarna skulle boken ha släppts officiellt med pressen närvarande men en tråkig händelse kom emellan, författarens far avled hastigt och oväntat. Men boken, som är en produkt av EU-projektet Matkunskapen kommer nu att göra sin debut vid Hägnans traditionella julmarknad den 9-10 december.<BR>Och efter det finns den ute i bokhandeln. <BR>Ann-Louise Långs bok syftar till att sprida kunskap om vår matkultur, berätta om matens ursprung och traditioner kring den. <BR>- Jag hade mina funderingar var människorna fick sin mat ifrån, säger Jenny Björk och berättar att innehållet i boken spänner över tre sekler. <BR>Det börjar hos torparparet Aron och Hulda samt i prästgården i 1780-talet. Sen får läsaren en inblick i den välbärgade Storgården och dess kyrkstuga i 1880-talet och till sist berättas om den unga småbrukar- och arbetarfamiljen Nilsson och här är det år 1924.&nbsp;<BR><SPAN class=mr> </SPAN>Hur man levde, vad man brukade, producerade och åt avhandlas i boken liksom recept därtill för den vill prova på. Materialet bygger på källor i form av intervjuer, arkivmaterial och litteratur. <BR>Fiktiva men tidsmässigt och historiskt trovärdiga gestalter finns med i boken och dem får du möta i fina färgbilder tagna av fotograferna Sven Nordstedt samt via Stadsarkivets Margareta Rantatalo. <BR>För den grafiska formen står Hans Ulefors och boken som är på 156 sidor har tryckts i 3.000 exemplar på Luleå Grafiska. Den kostar 230 kronor. <BR>Mat och Människor kommer i början av 2007 att kompletteras med en studiehandledning som heter Matpraktikan, den blir ett komplement till boken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om